Ungdomsarbetslöshet
Låt inte ungdomarna bli förlorarna
Arbetslösheten når nya rekordnivåer i Sverige och det är ungdomarna som drabbas värst. Antalet unga arbetslösa i Sverige har mer än fördubblats det senaste året. Ungdomarna i Kalmar län är hårt drabbade och risken är att situationen kommer att bli ännu värre.
I den här rapporten redovisas ett antal förslag, ett slags program, för att minska ungdomsarbetslösheten. Genom dessa förslag skulle ungdomar kunna känna hopp inför framtiden. En bärande tanke är att kommunerna – som verkar närmast ungdomarna – ska ha den ledande rollen för att skapa förutsättningar för minskad ungdomsarbetslöshet. Hade kommunerna delar av den statliga arbetsmarknadspolitiken till sitt förfogande skulle mycket kunna åstadkommas.
Ungdomar är på flera sätt mer sårbara för arbetslöshet än andra grupper. Ekonomisk sårbarhet, kompetenstapp och bortsorteringseffekter drabbar unga hårt vid arbetslöshet. Den ekonomiska sårbarheten hos ungdomar vid arbetslöshet beror på att unga ofta står utanför a-kassesystemet eftersom de inte har arbetat den tid som krävs för att arbetslöshetsersättning skallutgå.
Som en följd av detta har kommunernas kostnader för socialbidrag till unga ökat för hushåll i åldersgruppen 16-24 år. Kommunerna gör bedömningen att ökningen i år blir cirka 35 procent för denna grupp.
Tid för nya idéer! Ungdomsarbetslösheten kostar samhället enorma resurser. Som berörts ovan innebär ungdomsarbetslösheten att kommunernas kostnad för socialbidrag nu ökar dramatiskt. Utöver detta ökar statens kostnader för arbetslöshetsersättning och hushållens konsumtion påverkas negativt. Utöver detta är bekämpandet av ungdomsarbetslösheten en viktig del i arbetet med att förebygga brottslighet och psykisk ohälsa som även tar stora samhällsresurser i anspråk.
Vi föreslår:
Att kommunerna i länet förbinder sig att avsätta egna extra riktade resurser för att bekämpa ungdomsarbetslösheten, bland annat att införa utbildningsvikariat för ungdomar medan äldre vidareutbildar sig.
Att alla kommuner satsar på offentliga sommarjobb för ungdomar 2010.
Besök hemsidan för att läsa hela rapporten!
Unga Socialdemokrater har även skickat rapporten till Kommunstyrelsen och uppmanat dem till att skicka vidare den till regionförbundets hearing den 11 februari.
Anton Holmgren & Emma Nilsson