Svar på Anders Åkessons och Annie Johanssons insändare rörande lika rätt till jobb

Jag tycker det är på tiden att även delar av alliansen inser att ungdomsarbetslösheten är verklig och att vi unga är de som drabbas hårdast.

De vill fortsätta underlätta för ungdomar att få jobb. Frågan är då vad de ska fortsätta bygga på när de inte ens börjat göra insatser för att hjälpa oss unga ur krisen. Det är nu återgärderna måste sättas in. Vi har inte råd att vänta till efter valet för att alliansen ska ta tag i denna viktiga fråga och sannolikheten för att det händer något efter valet är liten. Vi unga är inget som alliansen vill satsa på, trots att det är vi som ska bygga framtidens samhälle.


De nämner även att vi socialdemokrater vill införa en straffskatt för unga om vi vinner valet den 19 september. De syftar då på att vi vill höja arbetsgivaravgiften för unga. Att sänka arbetsgivaravgiften som alliansen gjorde under denna mandatperiod har inom hotell- o restaurangbranschen visat sig inte ha någon betydelse. Trots att branschen har blivit större har antalet anställda unga inte ökat. Detta är ett bevis för att denna reform inte fungerar.


I framtiden kommer en bra utbildning vara den viktigaste frågan. Utbildning med rätt kompetens kommer vara det som arbetsgivare i framtiden kommer efterfråga, då kommer inte LAS ha någon större betydelse. Det är även viktigt att vi utvecklar nya reformer för att ge de som inte ”passar in” i dagens fyrkantiga skolsystem en ny chans. Det krävs forskning och utbildning i det pedagogiska arbetet för att hitta nya reformer för att lyckas med detta. 
 

Innan unga personer ger sig in i företagsbranschen behövs en bra utbildning och arbetslivserfarenhet. Att erbjuda lån till unga personer för att de ska kunna öppna egna företag innebär en stor risk att de hamnar i skuldkällor.


Risken finns att unga utnyttjas och får ta förlusterna medan andra parter får vinsterna, det måste finnas en balans i systemet. På samma sätt som unga på feriejobb kan bli utnyttjade då de inte har de rätta kunskaperna och bakgrunden. Förslaget låter fint men har en svart baksida.


Lärlingsutbildningen måste utvecklas, de är viktigt att man uppvärderar handens skicklighet, yrkesutbildningen. Den måste förstärkas o förbättras, här är troligen kommunal vuxenutbildning ett viktigt inslag.  


Företagen måste också ta ansvar, ett bra exempel är Scania som valde att erbjuda 600 av sina medarbetare gymnasieutbildning. Detta skedde i samarbete med Oskarshamns kommun som på kort tid fick gymnasieskolan på fötter.


Här finns en nyttig erfarenhet att dra av detta nämligen hur vuxna når utbildning och både får behålla sina jobb och skaffa sig mer kompetens. Troligen kommer Scania att i slutändan rent företagsekonomiskt att dra hem vinstlotten.  Hela projektet är en viktig erfarenhet för hur företag, kommuner och erhållna EU -medel kan skapa tillväxt o utveckling.


Det näringslivet, kommuner och landsting kommer efterfråga i framtiden är välutbildad arbetskraft och då är det vår uppgift att se till att skapa utbildning- och lärlingsplaster för att ge unga en andra chans. Här har centern svikit de unga och nöjer sig med att tillgodo se finansfolket runt Stureplan.

 

Emma Nilsson

(Insändaren går att hitta i Oskarshamnstidningen 21/7)

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0