Valfrihet – rätten att välja något annat

Valfrihet har blivit politikens modeord. Frihet kopplas till att fritt få välja och ju fler alternativ att välja mellan, desto friare ska vi tydligen bli, oavsett om det gäller val av välfärdstjänster eller vinnare i Idol. Om detta är äkta frihet råder det delade meningar om, men en sak är säker och det är att vi blivit väljande människor på heltid. Det finns över 100 elleverantörer med i snitt fyra avtal, över 400 olika tele- och bredbandsoperatörer med upp till nitton avtal var och tusentals alternativ för pensionssparande att välja på. Du ska välja skola, vårdgivare o s v. Därutöver finns det en uppsjö av produkter att välja på. Det finns t ex ca 30 olika sorters tvättmedel.

 

Valfrihet handlade förr om rätten att välja något annat, nu handlar det om att välja mellan samma sak. Vi är nu miljontals människor som var för sig försöker ta samma beslut och sätta sig in i dessa krångliga system. Alternativen är oändliga och svåra att jämföra, man måste vara smart eller ha tur för att inte gå på en nit.

 

Tänk om denna valfrihet endast är ett sätt att få oss att ägna oss åt trivialiteter, så att vi inte ska hinna med de riktigt viktiga valen?


Från att vi tagit ansvar tillsammans och på det sättet också hjälpt människor som inte har förmåga, tid eller kunskap att göra bra val. Har vi nu ett system där valet har blivit en privatsak, där du får skylla dig själv om du gör fel val.

 

Ett riktigt viktigt val äger rum den 19 september. Frihet att välja är grunden för den representativa demokratin, där inflytande utövas genom att välja mellan olika alternativ. Val som kan avgöra barn och vuxnas rätt till utbildning, rätten att få ersättning vid sjukdom, lön som går att leva på, vård efter behov ej efter storlek på plånbok o s v. Men i detta viktiga val försöker man från borgligt håll, få det till att vara ett val mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Där personernas olika karaktär skulle avgöra hur vår välfärd ska formas (eller nedmonteras om de borgliga får fortsätta på sin inslagna väg). Nej, detta val handlar inte om Mona eller Fredrik. Detta val handlar om vi tillsammans vill bygga ett land med en stark välfärd eller om vi ska ha ett två tredjedels samhälle där två tredjedelar av befolkningen har det bra och en tredjedel får skylla sig själva att de inte gjorde rätt val i livet, som t ex att välja rätt föräldrar.

 

Lis Lyrbo (s) kandiderar till kommunfullmäktige i Oskarshamn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0