Verklig valfrihet

När jag var SSU-aktiv var ett av de finaste orden jag visste – EGENMAKT. Mitt val av fortsatta studier efter gymnasiet var jag klar över redan i början av högstadietiden. Det var socionom jag ville bli. Genomgående under utbildningen handlade det om samma värdeord egenmakt – empowerment. Utbildningen grundade sig i den då nya socialtjänstlagen, där portalparagrafen lyder:

1 § Samhällets socialtjänst skall på demokratins och solidaritetens grund främja människornas
- ekonomiska och sociala trygghet,
- jämlikhet i levnadsvillkor,
- aktiva deltagande i samhällslivet.

Socialtjänsten skall under hänsynstagande till människans ansvar för sin och andras sociala situation inriktas på att frigöra och utveckla enskildas och gruppers egna resurser.

Verksamheten skall bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet.

 

Min tro på människans egen förmåga att göra egna val i livet är så starkt förankrat i mig att jag utan att blinka kan säga:

 

Självklart ska vi människor få välja förskola, skola, äldreomsorg mm. Självklart! Jag tror inte det spelar någon större roll för människor om det är privata, offentliga eller kooperativa utförare. Det som spelar roll är att det är av bra kvalitet och att du har möjlighet att välja. Det kanske inte ens handlar om att välja mellan privat eller offentlig utförare för en del, utan det kanske handlar om att få välja att det är Pirkko, Mikael, Susanne, Azia och Chatarina som ska komma hem till mig på ålderns höst och helst ingen annan. Det kanske handlar om att jag får bestämma vad jag har behov av för hjälp för mitt välbefinnande. Vi är inte alla stöpta i samma form. Vi har olika behov.

 

Anpassa systemet efter individens behov – inte individen efter systemet.


Lika självklart är det för mig att det inte är storleken på plånboken som ska styra vem som ska ha rätt till välfärd. Välfärden ska vara solidarisk finansierad.

 

När vi fördelar välfärden via den skattefinansierade sektorn ska vi ha tydliga krav på att verksamheten utförs med god kvalitet och med en medborgerlig rätt till insyn och kontroll.

 

Förvisso är jag part i målet efter att ha arbetat 23 år inom socialtjänsten i Oskarshamn – men vi har en socialtjänst att vara stolta över. Det finns så otroligt många kompetenta, professionella, empatiska medarbetare med en enorm erfarenhet. Min erfarenhet från förskola och skola är inte lika lång, men det jag har sett och upplevt så kan jag bara säga detsamma om den.

 

Men inget är så bra att det inte kan bli bättre – eller kanske kan vi bli bättre på att berätta vad vi är bra på? Och vara stolta över det!

 

Eva-Lena Karlsson


Kommentarer
Postat av: Nils Dacke

Fina ord men tyvärr så fungerar de inte i verkligheten. Tjänster är något som fungerar bra att konkurrensutsätta och ni inom S stretar emot den trend som pågår i samhället och de tjänster om hemtjänsten utför kan knappast sägas vara av toppklass även om enskilda individer inom hemtjänsten gör ett bra jobb.

2010-06-28 @ 23:34:57
URL: http://dackecountry.blogspot.com
Postat av: Eva-Lena Karlsson

Tack för dina kommentarer. Jag vill göra dig uppmärksam på att dom rödgröna har presenterat förslag på kvalitetsförbättringar inom vård, skola & omsorg. Läs gärna http://www.dn.se/debatt/skola-vard-och-omsorg-gar-fore-skattesankningar-1.1128933



För mig är det viktigt att valfriheten gäller ALLA och inte bara dom som har ekonomiska resurser för det. Det är den stora skiljelinjen går mellan dom rödgröna och alliansen.



Inget är så bra att det inte kan bli bättre. Vore intressant att höra mera vad du tycker fungerar bra och vad du tycker fungerar mindre bra. Hör gärna av dig till socialdemokraterna eller mig.

2010-06-29 @ 06:46:01
URL: http://vardagssossen.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0