Anton svarar på revisorernas kritik
Eftersom klassråd inte genomförs i alla skolklasser på Oscarsgymnasiet följer skolan inte lagen.
Detta säger nu revisorerna.
- Jag tycker också vi ska ha fler klassråd. Samtidigt har vi stora möjligheter att påverka redan idag, säger elevrådets Anton Holmgren.
Revisionsfirman Öhrlings har granskat gymnasieskolan i Oskarshamn. I revisorernas rapport står det så här:
"Vår bedömning är att Oscarsgymnasiet inte uppfyller skrivningarna i skollagen och gymnasieförordningen för samtliga elever när det gäller genomförande av klassråd och elevernas möjligheter till inflytande via klassråden."
Kräver förbätringar
När Öhrlings besökt Oskarshamn har de också upptäckt att det finns en informationspärm på Oscarsgymnasiet som uppenbarligen på det här sättet inte efterföljs. Där står det nämligen att "klassråd skall alltid hållas första veckan i varje månad samt vid behov. Protokoll inlämnas till respektive rektor och gymnasiechef för behandling av skolkonferensen."
Oskarshamns kommuns politiker ska svara revisorerna senast den 15 juni i år vad som ska göras åt situationen. Revisorerna kräver förbättringar.
Kan bli bättre
Anton Holmgren från Oscarsgymnasiets elevråd tror att det finns saker som kan bli bättre på hans skola. Han menar att det här med klassråd fungerar klart olika i olika klasser på gymnasiet.
- Men det viktiga tycker jag är att möjligheten att ha klassråd finns, och den möjligheten har vi, säger Anton Holmgren.
- Många gånger finns det inte så mycket att ta upp. Och som i vår klass träffar vi vår klassföreståndare ofta ändå och kan bestämma saker tillsammans i klassen utan att vi har något särskilt klassråd. Jag tror de andra i klassen tycker det fungerar hyfsat, även om det nog kan bli bättre.
- I alla fall har vår klass lärare som vi känner att vi alltid kan diskutera med, och det känns bra. Vi har särskild schemalagd mentortid, men den tiden brukar vi ta tag i andra saker, exempelvis våra UF-företag, säger Anton Holmgren också.
Olika sätt
Anton tycker egentligen att han och de andra gymnasieeleverna har möjlighet att påverka undervisningen och den övriga skoltiden. Själv har han också varit engagerad i det så kallade elevpåverkanssatsningen LUPP.
Det finns också programråd, skolkonferens.
- Men vi är ju lite olika. En del vill vara med och påverka så mycket som möjligt, medan andra tycker att lärarna gärna får lägga upp skolarbetet på egen hand, säger Anton Holmgren.
- Men visst, jag tycker också att vi ska ha fler klassråd, så att fler kan vara med och dela med sig av sina åsikter.
(Källa:http://www.nyheterna.net/nyheter/oskarshamn/foeljer_inte_lagen_naer_det_gaeller_klassraad)
Anton Holmgren