Ny kärnkraftkatastrof?
Japan har under de senaste dagarna inte bara drabbats av en förödande tsunami utan även en kraftig jordbävning har ägt rum. Kombinationen har resulterat i stora problem med reaktorerna vid kärnkraftverket Fukushima.
I samband med jordbävningen stängdes reaktorerna i det drabbade området ner och reservaggregat kopplades in för att minimera risken för olyckor. Då även tsunamin var ett faktum slogs reservaggregaten ut vilket bidrog till att kylvattnet som kyler bränslestavarna inte längre kunde transporteras in i reaktorn och risken för härdsmälta och utsläpp av radioaktiv strålning blev uppenbar.
Det är inte första gången som Japan har problem med komplikationer i samband med jordbävningar, under sommaren 2007 inträffade en jordbävning som resulterade i att kärnkraftverket Kashiwazaki-Kariwa stängdes av och radioaktivt vatten släpptes ut i omgivningen.
Det är anmärkningsvärt att ett land som Japan baserar sin energiförsörjning på kärnkraft då landet befinner sig i riskzonen när det handlar om jordbävningar och andra naturkatastrofer som kan få förödande konsekvenser på reaktorerna.
Inte bara Japan befinner sig i riskzonen när det gäller jordbävningar utan även USA, Taiwan och Iran ligger i riskzonen. Enligt IAEA befinner sig 1/5 av alla reaktorer runt om i värden i områden där den seismiska aktiviteten är stor.
Reaktorerna vid kärnkraftverket Fukushima i Japan är kokvattensreaktorer från 1970-talet. Det finns vissa likheter mellan reaktor Fukushima 1 och Oskarhamn 1 (O1). Det gäller dock att komma ihåg att de geologiska förutsättningarna mellan Japan och Sverige skiljer sig åt vilket gör att jordbävningar av den grad som förekommer i Japan inte skulle kunna ske här. Man bör även tänkta på att kärnkraftsverken här i Sverige är konstruerade för att klara kraftigare jordbävningar än vad som teorietiskt sätt skulle kunna ske.
Härdsmältor kan teoretiskt sätt ske i alla kärnkraftverk, om inte reservaggregaten fungerar i samband med förlorad eltillgång. Orsaker till utebliven eltillgång kan bero på olika saker, antingen naturkatastrofer eller mänskliga faktorer. Därför är det viktigt att alla länder nu ser över säkerheten vid sina kärnkraftsverk, man bör även fundera över om dagens dubbelsystem ska utvidgas med ett trippelsystem som kan kopplas in om reservaggregaten inte fungerar för att undvika härdsmälta och utsläpp av radioaktiv strålning.
Emma Nilsson