Varför blir det alltid dyrare och sämre när regeringen privatiserar eller avreglerar?
Den borliga regeringen har haft som mål under denna mandatperiod att försälja statliga bolag och avreglera verksamhet av samhällsintresse.
Apoteket är ett bra exempel på hur priserna steg så fort bolaget styckades. Vi kommer att få se hur bolag köper upp varandra och aktörerna kommer bli allt färre. Koncentrationen av butiker blir nästa steg. De som kommer bli de stora förlorarna blir de personer som har stora behov av receptbelagda mediciner. Det tredje steget som en borlig regering kommer att genomföra är att höja högkostnadsskyddet.
Bilprovningen kommer inom kort styckas sönder och då ska vi komma ihåg att detta bolag är till hälften ägt av staten. Det räcker tydligen inte för regeringen utan allt ska ut på marknaden.
Det första som kommer hända är att priserna kommer sticka iväg. Man har i Finland och Danmark kunnat följa prisutvecklingen då marknaden under mitten av 1900 talet avreglerades, nämligen en rejäl prishöjning.
Det är också troligt att de nya stationerna centreras till storstäderna, vilket innebär att de som bor i mindre samhällen eller ute på landet kommer vara de som drabbas hårdast, då de tvingas åka längre för att kunna besikta sina bilar.
Avregleringen av elmarknaden är ett annat exempel som vi nu även vet effekten av, nämligen höjda priser och elräkningar som för de flest är obegripliga. Regeringen går marknadens ärenden och låter medborgarna betala med höjda priser och i många fall med sämre service.
Nu börjar den privata marknaden inse vilken god affär det är att tvinga fram ytterligare privatiseringar. Siktet är inställt sedan tidigare på utbildningsväsendet, därefter står äldreomsorgen på tur.
I Kalmar län vet vi vad som hände då det var borligt styre i landstinget, de skulle sälja ut Västerviks sjukhus men reaktionen blev kraftig och tillslut stod de ensamma.
Vi måste ha ett samhälle som tar ett övergripande ansvar för grundläggande utgifter. Man ska inte kunna tjäna pengar på allt, någonstans går gränsen. Man måste komma ihåg att det är lätt att rasera ett solidariskt samhälle men det tar lång tid att bygga upp.
Emma Nilsson
Orimlig lönenivå
Statsrådsarvodesnämnden anser att höjningen är rimlig då myndighetschefer har fått en ökning på 3.3% i år och då är det försvarbart att statsråden får 3.7% högre lön. För vanliga arbetare tog det 10 år att nå en löneökning med 6000 kronor i månaden.
Jag förstår att det är oerhört tufft att vara statsråd, man har en enorm press, men jag tycker inte man ska ha en årslön på 1 680 000 kronor respektive 1 344 000 kronor.
Regeringens lön borde inte ha samma höjning, som direktörer utan borde följa den löneutvecklingen som gäller för vanliga arbetare. Regeringens löneökning kunde kanske vara utformad på samma sätt som CSN räknar ut räntan på sina studielån. Ränta räknas ut genom att ta ett genomsnitt av statens upplåningskostnad, detta gör att CSN:s ränta är släpande.
Statsråden kunde få en löneökning, när man ser på genomsnittet över vanliga arbetares genomsnittliga löneökning över det 3 senaste åren.
Tackvare att politiken har blivit något man kan tjäna pengar på och bli rik på, så har det kommit lycksökare. Lycksökare som bara vill tjäna pengar och sko sig själva. Ibland undrar jag om inte Fredrik Reinfeldt inte kan räknas som en lycksökare, jag menar vad har egentligen uträttat? Fredrik Reinfeldt har uträttat mycket, misstag mig inte där, men det är ju inga bra saker.
Under den sista mandatperioden har Regering Reinfeldt börjat med en häxjakt efter sjuka och arbetslösa. Regering Reinfeldt har lyckats driva sin politik, som går ut på att vara motsatsen till Robin Hood. Regering Reinfeldt för en politik för att ta från de fattiga och ge till dem rika, det är en politik jag inte köper.
Nä, om Fredrik Reinfeldt har något hjärta säger han nej till denna löneökningen och ändrar systemet för hur statsrådens lön sätt, för Statsrådsarvodesnämnden kan tydligen inte bedöma hur mycket någon ska ha i lön.
Anton Holmgren
Verklig valfrihet
När jag var SSU-aktiv var ett av de finaste orden jag visste – EGENMAKT. Mitt val av fortsatta studier efter gymnasiet var jag klar över redan i början av högstadietiden. Det var socionom jag ville bli. Genomgående under utbildningen handlade det om samma värdeord egenmakt – empowerment. Utbildningen grundade sig i den då nya socialtjänstlagen, där portalparagrafen lyder:
1 § Samhällets socialtjänst skall på demokratins och solidaritetens grund främja människornas
- ekonomiska och sociala trygghet,
- jämlikhet i levnadsvillkor,
- aktiva deltagande i samhällslivet.
Socialtjänsten skall under hänsynstagande till människans ansvar för sin och andras sociala situation inriktas på att frigöra och utveckla enskildas och gruppers egna resurser.
Verksamheten skall bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet.
Min tro på människans egen förmåga att göra egna val i livet är så starkt förankrat i mig att jag utan att blinka kan säga:
Självklart ska vi människor få välja förskola, skola, äldreomsorg mm. Självklart! Jag tror inte det spelar någon större roll för människor om det är privata, offentliga eller kooperativa utförare. Det som spelar roll är att det är av bra kvalitet och att du har möjlighet att välja. Det kanske inte ens handlar om att välja mellan privat eller offentlig utförare för en del, utan det kanske handlar om att få välja att det är Pirkko, Mikael, Susanne, Azia och Chatarina som ska komma hem till mig på ålderns höst och helst ingen annan. Det kanske handlar om att jag får bestämma vad jag har behov av för hjälp för mitt välbefinnande. Vi är inte alla stöpta i samma form. Vi har olika behov.
Anpassa systemet efter individens behov – inte individen efter systemet.
Lika självklart är det för mig att det inte är storleken på plånboken som ska styra vem som ska ha rätt till välfärd. Välfärden ska vara solidarisk finansierad.
När vi fördelar välfärden via den skattefinansierade sektorn ska vi ha tydliga krav på att verksamheten utförs med god kvalitet och med en medborgerlig rätt till insyn och kontroll.
Förvisso är jag part i målet efter att ha arbetat 23 år inom socialtjänsten i Oskarshamn – men vi har en socialtjänst att vara stolta över. Det finns så otroligt många kompetenta, professionella, empatiska medarbetare med en enorm erfarenhet. Min erfarenhet från förskola och skola är inte lika lång, men det jag har sett och upplevt så kan jag bara säga detsamma om den.
Men inget är så bra att det inte kan bli bättre – eller kanske kan vi bli bättre på att berätta vad vi är bra på? Och vara stolta över det!
Eva-Lena Karlsson
Veckans bloggare!
Den första bloggaren ut är Eva-Lena Karlsson. Eva-Lena Karlsson är socionom och arbetar med Active Parenting på Oskarshamns kommun.
Eva-Lena kandiderar till Oskarshamns kommunfullmäktige. Eva-Lena står på plats 16 för Socialdemokraterna i Oskarshamn.
Eva-Lenas inlägg kommer handla om Verklig valfrihet.
Den andra bloggaren är Leine Johansson. Leine arbetar på Scania, men är även aktiv inom IF Metall.
Leine fick i uppdrag att följa Mona Sahlin under en dag tidigare i våras på hennes turné runt i Sverige.
Leine kandiderar för Socialdemokraterna till Oskarshamns kommunfullmäktige och står då på plats 13. Han kandiderar även till landstingsfullmäktige för Kalmar läns 3:e valkrets och finns där på plats 10.
Både Eva-Lena och Leine driver varsin blogg och du finner dessa genom att klicka på deras namn.
Anton Holmgren
Gästbloggare
På söndagar kommer det en presentation av kommande veckas bloggare.
Anton Holmgren
Låt dig inte luras av Alliansen
Igår gjorde Alliansen i Kalmar län landsting ett politiskt utspel, där man sa att man skulle satsa ännu mer på Västerviks sjukhus.
I Oskarshamn säger Alliansen att man vill stänga alla häslocentraler i Oskarshamn. Alliansen tycker det ska finnas en hälsocentral i Oskarshamn och den ska ligga vid sjukhuset.
Visst låter allt detta bra?
Nej, säger vi Socialdemokrater, Oskarshamn ska ha två hälsocentraler och en av dessa ska finnas i Kristineberg. Det finns många i Kristinebergsområdet, som behöver ha nära till en hälsocentral.
Korrigering: Även Centerpartiet är emot en stordrift av hälsocentralerna i Oskarshamn.
Beträffande Västerviks sjukhus, så är det bra att satsa mer på vård. Det går alltid att förbättra saker, även saker som redan är bra.
Alliansen har dock inget mål att förbättra sjukvården i Kalmar län, sist Alliansen hade makten försökte man göra sig av med Västerviks sjukhus.
Vi i Kalmar län behöver en fortsatt rödgrön majoritet, som fortsätter att förbättra vården. Har Kalmar län någonsin varit så bra inom vården som man är idag? Jag skulle inte tro det, men visst man kan alltid bli bättre, men Alliansen kan inte ta oss dit.
Kalmar län har korta vårdköer, men nöjer vi oss för det? NEJ, det gör bara att vi Socialdemokrater satsar ännu mer för att korta köerna ytterligare.
Även valet till Kalmar läns landstingsfullmäktige är ett tillfälle för Kalmar läns invånare att välja en inriktning för de kommande fyra åren. Valet står mellan Alliansen eller de Rödgröna. Väljer man att lägga sin röst på något av partierna i Alliansen väljer man en inriktning som går ut på att försämra Kalmars läns vård. Om man väljer att rösta på Socialdemokraterna i de Rödgröna väljer man en inriktning, som går ut på att utveckla och förbättra vården ytterligare.
Jag tycker att valet till landstingsfullmäktige är väldigt enkelt, den 19 september tar du en blå valsedel som det står Socialdemokraterna på. Denna valsedel lägger du sedan i valurnan.
Anton Holmgren
Var försvann hyresrätterna?
Vi kan se hur andelen unga människor hela tiden ökar, 2012 kommer antalet unga vara 120000 fler än 2006, ändå byggs inte fler hyresrätter. Det man ser runt om i samhället är att nybyggnationen av hyresrätter minskat, sanningen är att den har mer än halverats under dessa fyra år med alliansen vid makten.
Den påbörjade nybyggnationen av hyresrätter 2009 har inte varit så låg på 11 år, man kan inte precis påstå att nybyggnationen samstämmer med andelen unga i samhället.
Hela 220 av landets 230 kommuner anser att hyresrätter är en bristvara, detta motsvarar hela 75%, ha det i åtanke! Regeringen har inte tagit tag i denna bit utan utlämnat den till ödet, det är oansvarigt och ytterligare ett bevis på att alliansen glömmer bort oss unga.
Det blir inte bättre när man kommer in på nybyggnationen av studentbostäder. Under de två sista åren av denna mandatperiod har nybyggnationen i princip upphört.
I samband med detta meddelar en allt större andel av Sveriges högskolekommuner att bostadsbristen för studenter bara blir värre. Jag studerar på Linneuniversitetet i Kalmar och även där är bostadsbristen ett faktum. Där studenter panikartat försöker hitta någon stans att bo. Vid höststaren är det som värst då många som i sin förtvivlad hyr soffor av andra studenter för att ha någon stans att spendera natten, detta speglar sig i hyrorna, som är orimligt höga.
I Lund är bristen ännu större, där studenter tvingas tälta alternativt bo på annan ort för att få någon stans att bo eller till och med inte påbörja sin utbildning för att det inte finns någon stans att bo. Detta ska inte behöva ske, man måste se till att svara på den ökade mängden studenter genom att öka nybyggnationen av studentbostäder kraftigt.
Därför vill vi socialdemokrater bygga fler och billigare bostäder. När det gäller hyresrätter vill vi att nybyggnationen mer än fördubblas under den kommande mandatperioden. Målet är att år 2016 bygga 40000 nya bostäder. Vi vill även gynna byggnationen av nya studentbostäder samt miljövanliga hyresrätter med hjälp av det statliga investeringsstödet. Om man lägger samman alla kostnader kommer vi under 2011-2012 inverstera 1,4 miljarder för denna typ av investeringar i samhället.
Ett annat mål som vi socialdemokrater har är att skatten på ungas boende ska sänkas. Skatten på varje studentrum ska tas bort för att istället beskatta hela studentkorridoren som då kommer beskattas på samma sätt som en bostad. Vilket kommer leda till att studenthyrorna kan sänkas. Detta är bra för oss som studerar, där ekonomin för många är ett pussel, där varje pusselbit är otroligt viktig. Där en lägre hyra bidrar till att studenter får mer kvar i plånboken för att finansiera andra utgifter med.
Det är viktigt att påpeka att nya modeller måste utvecklas för att skapa attraktiva bostäder till de unga i samhället.
Emma Nilsson
Jan R har gått snett igen
Som alla redan har hört talas om under det gångna året har ungdomsarbetslösheten kontinuerligt nått nya rekordhöjder. Man skulle kunna tro att Sverige strävar efter att ha högst ungdomsarbetslöshet i hela Europa, vilket är dagens sanning, eftersom inga insatser eller förändringar görs för att minska ungdomsarbetslösheten.
En av anledningarna till att Sverige har så pass hög arbetslöshet är aktivitetsförbudet som står alliansen varmt om hjärtat. Aktivitetsförbudet innebär att man måste vänta 3 månader innan insatser görs. Vi socialdemokrater har tydligt sett vad denna metod har bidragit till, nämligen en skyhög ungdomsarbetslöshet. Därför kommer vi efter valet införa insatser från och med första dagen. Alliansen ska dock köra vidare på samma spår, bryr de sig inte om Sveriges framtid? Det verkar inte så, regeringens passivitet är ett exempel på detta. Alliansen borde tänka på vem som i framtiden ska ta hand om vårt land, det är vi ungdomar som ska göra det. Hur ska vi kunna utveckla det svenska samhället om vi blir utestängda?
Den allra viktigaste frågan är att ge ungdomar som saknar fullständiga gymnasiebetyg en andra chans. Ekonomer påpekar att om samhället lyckas finna metoder för att stimulera dessa ungdomar att utbilda sig så de blir efterfrågade när ekonomin vänder och kanske går vi mot en arbetskraftsbrist.
Det är nu dessa insatser måste göras för att de ska kunna stå redo när jobben kommer. Alternativet är att många av dessa ungdomar får problem och kommer att belasta samhällsekonomin. Det kanske är avgörande och Sverige fullt ut kan få del av högkonjunkturen.
Socialdemokraterna i Regionförbundet har föreslagit att ge ett uppdrag till Linnéuniversitetet att utveckla nya pedagogiska metoder för att nå de ungdomar som inte har fungerat i skolan. Låt oss istället vända på det hela och låta undervisningen ske på ungdomars villkor och förutsättningar.
I Oskarshamn har gymnasieskolan fått ny erfarenhet då kommunen och Scania genomförde utbildning för företagets anställda och vi måste ta tillvara erfarenheterna av denna form av vuxenutbildning. Istället för arbetslöshet skapas ny kunskap och idéer och framtid hos dessa personer.
Jag vill tillslut bara påpeka att riksdagsledamöter som tillexempel Jan R Andersson borde lösa problem istället för skapa dem.
Emma Nilsson
(Jan R Anderssons insändare går att hitta i Oskarshamnstidningen den 16/6)
Centerns kräftgång
Håller Alliansen på centerns kräftgång och förlora sin självklara ställning som det ledande borgerliga partiet i Kalmar län?
När nu centern intar en ny position i den svenska politiken är risken stor att de gamla kärntrupperna lämnar och folket runt Stureplan förblir moderater. Centerns försök att lägga sig till höger om moderaterna kommer att leda till en kräftgång där man riskerar att åka ur riksdagen. Då ska man komma ihåg att moderaterna inte har förändrat sin politik.
I Kalmar län så förlorade först sin borgerligt ledande ställning i Kalmar kommun. Därefter kom Västervik och Mörbylånga. Vad håller på att hända nu? Vi ser att moderaterna kraftsamlar i flera kommuner och närmast i tur där moderaterna planerar att överta den ledande borgerliga ställningen är Vimmerby och Nybro. Sedan lång tid har moderaterna varit det största borgliga partiet och där har alltid centern varit svaga. En annan kommun som vädrar morgonluft är Hultsfred. De enda givna kommuner där centern kommer att få en ledande ställning är Mönsterås och Borgholm.
Det är intressant att notera den unga moderaten som i Mönsterås hävdar att Roland Åkesson är ett hot mot den lokala demokratin. Det märks på såväl Roland som Anders Åkesson att centern är pressade. De har ett ordval som i många stycken inte hör hemma i normala politiska samtal.
I valet i september måste centern vinna röster för att få majoritet i Regionförbundet och det kommer troligen inte en gång till styra på ett färre antal röster.
Hur kommer moderaterna att hantera rollen som det ledande borgerliga partiet. Moderaterna kommer inte en gång till släppa ett ev ordförandeplats/vice i Regionförbundet och Landstingsstyrelsen till centern utan själva behålla dessa platser.
På samma sätt är centerns plats i riksdagen hotat då man ligger mellan 4-6 procent i nästa alla undersökningar. Troligen går det till moderaterna som då får 3 mandat. Då skulle Kalmar att få två partier i riksdagen vilket skulle kunna bli lite unikt. Skulle centern klara sitt mandat då får Anders Andersson (kd) lämna sin plats.
För Kalmar län blir det ovant att ett parti som centern har gått en sådan kräftgång och när man nu idag har gjort ytterligare en kovändning den här gången med kärnkraften.
Personligen tror jag att Kalmar län förblir rött med grönt inslag, vilket troligen kommer vara bäst för alla i slutändan.
Emma Nilsson
Centern sviker ännu en gång!
Idag kom det beslutet som alla personer som tror på framtiden har fasat. Jag vill faktiskt påstå att alliansen har försämrat framtiden för Sveriges invånare, nä inte bara Sveriges invånare utan världens invånare.
Alliansen har under hela mandatperioden skrutit med att man har fört den miljövänligaste politiken i världen. Det är en lögn, det är inte miljövänligt att rösta igenom en fortsatt utbyggnad av kärnkraften. Alliansen har idag tagit ett beslut som kommer få konsekvenser för framtiden, allvarliga konsekvenser för framtiden.
Det finns som tur en lösning på detta beslut, om man röstar på Socialdemokraterna den 19 september, så kommer vi riva upp beslutet. Vi socialdemokrater tror och vet att Sverige har förmågan att ställa om till ett klimatsmart samhälle. Vi vet också att det inte kommer ske över en natt, men alliansen beslut försenar denna omställning. Alliansen försenar en omställning som är absolut nödvändig för att framtida generation ska kunna leva.
Jag är oerhört besviken på centerpartiet som inte bara sviker sin ideologi, utan även väljarna. Centerpartiet har alltid varit en motståndare till kärnkraften, men idag är man inte längre ett parti som drivs av en ideologi utan man är ett populistiskt parti. Centerpartiet är ett populistiskt parti, som vi klarar oss utan i Sveriges riksdag.
Sverige behöver pålitliga partier, som står för sitt ord. Vi Socialdemokrater är ett sådant parti, vi står för vårt ord. Vi Socialdemokrater är inte ett populistiskt parti likt centerpartiet.
Jag tycker Maud Olofsson och centerpartiet är skyldiga att be svenska folket om ursäkt för att man röstade ja till regeringens proposition. Centerpartiet svek alla de 437 389 personer, som gav sin röst till centerpartiet.
Jag vill dock tacka Solveig Tärnström och Eva Selin Lindgren, som röstade mot regeringen. Deras motstånd räckte tyvärr inte, men det känns skönt att veta att det finns två personer i det borgliga blocket som har förstått innebörden av kärnkraftens fortsatta utbyggnad.
Anton Holmgren
Vi måste investera oss ur krisen, inte spara oss ur krisen!
Den senaste tiden har man kunnat läsa om alla ungdomar som tagit studenten. Tidningarna fylls med glada bilder på studenterna och lika så facebook. Det är självklart att man ska få vara lycklig över att ha tagit studenten, jag tog själv studenten för drygt en vecka sen. Att ta studenten är fantastiskt, men om man ser lite längre framåt i tiden väntar det hinder.
Idag har unga människor inte samma förutsättningar som 30 år sen. När unga människor gick ut från skolan väntade det jobb på dem. Det gör det inte idag, för idag har vi en borgligregering som för en ungdomsfientlig politik. En politik som går ut på att skära ner utbildningsplatserna när det är lågkonjunktur och det samtidigt som ungdomskullarna är extremt stora.
Regeringen har gett arbetsförmedlingen direktiv om att man inte får hjälpa unga människor att söka jobb innan man har varit inskriven hos arbetsförmedlingen i tre månader. Arbetsförmedlingen får inte på något sätt hjälpa unga människor under dessa tre månader.
Flera krafter inom den borgliga alliansen vill också minska lönen för de ungdomarna med jobb, om du är under 23 år ska din lön halveras. Om du är 19 år och tjänar 12 000 i månaden, så ska du få en halverad lön, 6 000, men fortfarande betala lika mycket skatt.
Är regeringens politik rimlig? Vi socialdemokrater säger tillsammans med våra samarbetspartier NEJ! Det är inte rimligt att föra en politik för att skapa högre ungdomsarbetslöshet. Regeringen har fört en politik under denna mandatperiod som har inneburit att Sverige är ett av de länderna med högst ungdomsarbetslöshet.
Vi socialdemokrater säger;
Avskaffa aktivitetsförbudet, som innebär att unga människor inte kan få hjälp under de tre första månaderna.
Unga människor ska inte ha halverad lön.
Sänk arbetsgivaravgiften för de ungdomar som är långtidsarbetslösa.
Behåll tryggheten på arbetsmarknaden, som innebär att du har rättigheter på arbetsplatsen. Det innebär att du har en trygghet och inte kan bli sparkad hursomhelst.
Vi socialdemokrater menar att man inte kan spara sig ur krisen vi måste investera oss ur krisen. Investera på framtiden och det innebär ökade utbildningsplatser och ökad hjälp för arbetslösa att finna ett jobb.
Jag vill ge er studenter några råd;
Gå till arbetsförmedlingen första dagen även om du inte är arbetslös över sommaren, annars riskerar du behöva vara arbetslös under hela hösten.
Rösta rött den 19 september annars riskerar du att behöva vara arbetslös i ytterligare fyra år. Annars kommer du se ett Sverige som försämras ytterligare under dessa fyra år. Annars väntar en halverad lön för dig som ungdom.
Att rösta på Socialdemokraterna är att visa att ungdomar betyder något och att ungdomar är framtiden!
Anton Holmgren
Det våras för ungdomen
De rödgröna har nu lagt fram sin jobbpolitik. Där de poängterar att det inte är skatterna som är det viktiga utan jobben. Den nuvarande regeringen sänker skatterna och tror att det samtidigt ska bli fler jobb, det är en lögn. De ändå som vinner på en sänkt skatt är de som redan har en stor plånbok.
Trots detta kommer alliansen om de vinner nästa val fortsätta sänka skatterna, kommer de aldrig lära sig något? En minskad skatt innebär att de måste låna pengar får att göra olika investeringar i samhället, vilket kommer leda till att statsskulden ökar rejält. Vi i Sverige ska hjälpas åt att bygga upp ett samhälle som vi kan vara stolta över. Är det samhälle som vi i Sverige har idag något att vara stolta över? När ungdomsarbetslösheten är rekord hög och sjukskrivna och sjuka drabbas hårt, genom bland annat sänkt a-kassa medan vi ser att de som redan är rikare bara får fler tusenlappar i fickorna som de inte vet vad de ska göra med. De rödgröna vill därför höja skatten om de vinner valet för att kunna bygga upp ett samhälle där arbetslösa och sjukskrivna inte behöver oroa sig för framtiden och en plats där vi ungdomar kan känna hopp inför framtiden.
De vill också satsa på bostäder, infrastruktur, välfärd och utbildning. Alla dessa fyra områden är viktiga för ett fungerande samhälle. Även vården, skolan och omsorg är viktiga frågor för de rödgröna, därför ska de satsa 12 miljarder på detta område om de vinner valet.
De nya jobben ska bland annat skapas då man satsar på klimatfrågorna, byggnation av nya bostäder för alla målgrupper i samhället, framförallt flerfamiljsbostäder.
De ska även lägga pengar på 44000 fler utbildningsplatser. Vilket är bra för framtiden, då fler ungdomar får möjlighet till en högre utbildning. Man har under de senaste fyra åren tydligt sett den nuvarande regeringen kontinuerligt minska antalet utbildningsplatser samtidigt som ungdomsarbetslösheten i Sverige varit högre än övriga Europa.
Även aktivitetsförbudet som infördes av den nuvarande regeringen tas bort om de rödgröna vinner valet i september. Aktivitetsförbudet innebär att en ung person som inte har jobb måste vänta 3 månader innan några insatser gör, detta är något som det svenska samhället inte får acceptera.
Insatser ska göras från det att en ung person passerar dörren in på arbetsförmedlingen, det vill säga från första dagen inte tre månader senare. Detta är precis vad de rödgröna förespråkar.
Vi ungdomar vill som alla andra bygga upp ett eget liv, där jobb är en grundläggande enhet för att ett självständigt liv ska bli verklighet.
Emma Nilsson
Res billigt över hela Sverige nästa sommar
De allra flesta har någon gång hört talas om sommarkortet som går att köpa på de flesta resecentraler runt om i landet, dessa fungerar dock bara inom ett län. Detta innebär att om du tillexempel köper ett sommarkort i Oskarshamn kommer du bara kunna åka på kortet inom Kalmar län.
Denna begränsning kommer försvinna till nästa då ett nytt sommarkort blir verklighet. Med det nya sommarkortet kommer det bli möjligt att röra sin mellan länsgränserna utan att behöva lösa någon biljett då man passerar gränsen. Just nu diskuteras om man ska utvidga årets sommarkort så man kan åka inom Småland istället för bara inom Kalmar län.
Vi ungdomar vill att det ska vara billigt att resa kollektivt men vi vill även att det ska gå smidigt, inte behöva stöta på massa komplikationer med inställda tåg eller långa väntetider mellan bussar, utan det ska gå fort och smidigt. Utöver dessa önskemål tycker vi ungdomar att trygghet är viktigt.
Anledningen till att vi ungdomar rör på oss i stor omfattning beror på att vi både vill utforska omgivningen samt träffa vänner. Under tiden som vi reser använder många internet eller ser på film för att fördriva tiden. Även detta har man tänkt på då man har arbetet fram det nya sommarkortet som blir verklighet nästa sommar. I sommarkortet kommer fri telefoni samt surf ingå.
Ungdomar ta chansen och upplev Sverige på ett billigt och miljövanligt sätt nästa sommar genom att investera i det nya sommarkortet!
Emma Nilsson
Nytt hopp för oss ungdomar
Emma Nilsson
Bättre och snabbare tåg
Jag har idag åkt med ett av tågen mellan Västervik och Linköping. Man kan säga att det har skett en rejäl upprustning inte bara av själva banan utan även av tågen. Denna invigningen kommer troligen vara starten för den stora infrastruktur satsningen som kommer genomföras inom kalmar län och övriga Sverige.
Anledningarna till att satsa på infrastrukturen är många. Det är bland annat miljövanligare att åka kollektivt jämfört med att ta bilen. Mindre orter som tågen stannar vid kommer gynnas, detta eftersom att man snabbt kan ta sig till exempelvis Linköping. Detta gör att möjligheten att bo kvar på landsbygden eller i mindre samhällen kommer bli större eftersom det går fort att förflytta sig mellan olika platser. Med andra ord kommer utvecklingen av mindre orter som ligger i anslutning till tågbanan gå mot en ljusare framtid!
Ta chansen och testa att åka med de nya tågen, teknikutvecklingen har verkligen utvecklats och detta går tydligt att urskilja i de nya tågen som idag har invigts!
Emma Nilsson