Fri tandvård
Många väljer att fortsätta studera efter man fyllt 19 år, då de flesta studenter har en begränsad ekonomi väljer man ofta bort tandläkarbesöken. Fri tandvård upp till 24 år skulle innebära att fler i denna åldersgrupp besöker tandvården. Då man kontinuerligt besöker tandvården får man en bättre tandhälsa både på kort och lång sikt, vilket är viktigt för den fyskiska hälsan.
Emma Nilsson
Bättre med bidrag än att skuldsätta studenter
Idag lever nästan alla studenter nära gränsen till fattigdom. Där i princip alla studenter tvingas leva på lån för att klara av att betala alla utgifter i form av hyra, mat, studielitteratur osv. Att endast klara sig på bidraget (2696kr/mån) är i princip omöjligt, då bidraget knappt räcker till hyran.
Många studenter tvingas därför jobba vid sidan av studierna för att klara ekonomin, är det inte bättre att studenterna får fokusera på studierna?
Studiemedlet består av två delar en bidragsdel och en lånedel, som är störst. Alliansen har nu lovat att höja den delen av studiemedlet som är lån med 500kr/mån. Vi socialdemokrater tycker det är viktigare att höja bidragsdelen eftersom studenterna annars skuldsätter sig ännu mer än tidigare. Därför vill vi socialdemokrater höja bidragsdelen med 400kr/mån och lånet med 200kr/mån.
Att skaffa sig en högskoleutbildning är både viktigt för samhällets utveckling men även för den enskilde individen. Eftersom en högskoleutbildning förbättrar chansen att få ett jobb.
Vi socialdemokrater tycker därför också det är viktigt att öka antalet platser på Sveriges universitet och högskolor, vilket vi också kommer göra om vi vinner valet.
En annan sak som bidrar till att landets studenter får en bättre utbildning är att öka antalet lärarledda timmar. Vilket kan bidra till att studenterna lär sig mer under skoltid och inte behöver studera själv i lika stor utsträckning eftersom läraren då får mer tid på sig att undervisa.
Praktik som ett inslag i utbildningen är också viktigt eftersom studenten bildar en kontakt med arbetslivet. Det är även viktigt att vi satsar på traineeprogram, då unga får praktisera inom den branschen man är utbildad i. Detta har visat sig haft en stor betydelse eftersom man efter genomförd praktik blir mer eftertraktad på arbetsmarknaden.
Det är även viktigt att vi löser bostadsbristen genom att bygga fler hyresrätter, hyran på dessa lägenheter ska ligga på en nivå som är rimlig i jämförelse med studenternas ekonomi.
För att vi unga ska möta en ljusare framtid rösta på socialdemokraterna den 19 september.
Emma Nilsson
Medborgarförslag
Mitt förslag såg ut på följande sätt:
Förbered eleverna – Inför mentorskap i skolan
Gymnasieskolan står inför stora utmaningar. För att gymnasieskolan ska lyckas att förbereda eleverna för framtiden krävs ytterligare satsningar för ökad företagsamhet. Idag har gymnasieskolan projektet Ung Företagsamhet, men det räcker inte.
Gymnasieskolan måste utöka till flera projekt. Det första steget för att öka företagsamheten är att införa ett mentorskapsprogram. Oscarsgymnasiets skolkonferens har redan ställt sig positiva till detta, men det krävs mer. Det krävs konkret handling! BUN, Barn- och Utbildningsnämnden, borde ge gymnasieskolan ett direktiv för att införa ett mentorskapsprogram.
Ett mentorskapsprogram skulle vara till för alla som inte har praktik under sin gymnasietid. Skolan ska sträva efter att erbjuda eleverna att få en mentor utanför skolan inom ett område som intresserar eleven. En mentor som kan ge tips inför framtiden och som kan fungera som en första kontakt i arbetslivet.
För att möjliggöra dessa träffar skulle det upprättas ett ”kontrakt” mellan eleven och mentorn. Kontraktet skulle innehålla hur ofta man ska träffas, tre punkter som ska utveckla eleven, tre punkter som ska utveckla mentorn och tre punkter på hur man ska uppnå målen.
Nu återstår det bara att företagarna ska säga sitt, för eleverna har redan gjort det. I Luppenkätetn 2009 svarade 52.7% av eleverna i Årskurs 2 att man kan tänka sig att starta eget. Nu krävs det att vi satsar för att hjälpa dessa att starta eget och för att behålla dessa ungdomar inom kommunen.
Anton Holmgren
Kandidat till kommunfullmäktige
Alliansen förstör trygghetssystemen
För att klara sig i det samhället som alliansen under de gångna fyra åren har byggt upp måste man vara frisk men också ha ett fast jobb. Om man faller utanför denna ram befinner man sig i osäkerhet eftersom regeringen försämrar trygghetssystemen.
Enligt alliansen bidrar Klyftor o stora skillnader mellan människor att de utvecklas och gör Sverige bättre, tryggheten har ingen betydelse. Folk som inte kan jobba pga. sjukdom kallas för fifflare eller arbetsskygga.
Det är inte bara alliansens skattepolitik som gör mig upprörd utan även deras system att behandla arbetslösa kan göra mig frustrerad. Alliansen har nämligen ändrat reglerna för att man ska kunna få socialbidrag. Nu måste man söka jobb i hela Sverige men detta tycker tydligen inte alliansen räcker. Man ska även tvingas söka jobb som man inte har behörighet till.
Hur motiverade är det att söka tillexempel en tjänst som biolog även om man saknar utbildningen bara för man måste? Jag förstår inte hur alliansen kan tycka att detta system fungerar bra, är det inte bättre att människor får koncentrera sig på att söka jobb som det finns en realistisk chans att få?
Att tvingas ta ett jobb i en annan del av Sverige innebär att man måste bryta upp sitt liv och lämna den trygghet som man byggt upp i den stad som man kanske har levt i hela sitt liv bara för att få ett jobb. Ska ens barn behöva slitas bort från tryggheten och lämna skola och kompisar bara för att ens förälder måste flytta till en annan del av Sverige för att jobba?
En del som aldrig drabbas av detta kanske inte ser det som någon stor sak, det är väl bara att flytta. Ni kommer
säkert hitta ett nytt hus som är lika fint som det gamla, ni kommer få nya vänner och barnen kommer älska sin nya skola och sina nya kompisar. Det handlar i grund och botten inte om det, utan om rättigheten att ha någon slags inflytande över sitt liv. Att kunna påverka var man vill bo, att inte behöva oroa sig för morgondagen.
Idag lever vi i ett annat samhälle där den nuvarande regeringen har förstört trygghetssystemen, vilket har bidragit till att många människor lever i rädsla över vad som kommer hända inom den närmaste framtiden. Kommer jag få ha kvar jobbet? Om jag blir arbetslös kommer jag då få ett jobb i samma kommun/län eller kommer jag bli tvungen att ge upp allt och flytta bara för att få ett jobb?
Vi socialdemokrater vill inte ha ett samhälle där människor tvingas leva i ovisshet och känna sig otrygga, för oss är trygghet viktigt både för den enskilde individen men även för samhället i stort, utan trygghet kan man inte bygga ett fungerade samhälle.
Emma Nilsson
Anna Hedh bloggar
När jag sedan tog plats i kommunstyrelsen som yngsta ledamot insåg jag att det verkligen behövs yngre personer i politiken som står upp för barn- och ungdomars intressen, för det är inte alltid som de äldre ser och förstår dess behov.
Sverige har skrivit på FN:s barnkonvention som antogs av generalförsamlingen 1989 och gäller alla upp till 18 år. Barnkonventionen ska säkerställa de ungas rättigheter, att alla barn har rätt att överleva och utvecklas. De har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Alla unga ska ha rätt att uttrycka sina åsikter i frågor som berör dem etc.
Barn och ungdomar i Sverige har det mycket bättre än många i den övriga världen men det betyder inte att vi Svenska politiker inte behöver påminnas om barnens och ungdomarnas situation.
Barn och ungdomar utgör en stor del av befolkningen och de måste få möjlighet att vara med i beslutsprocessen. När en kommun t.ex. ska bygga nya cykel- och gångbanor eller sätta upp gatlyktor, är det ofta barn- och ungdomar som vet bäst. Barn och ungdomar måste kunna påverka sin vardag oavsett ålder därför måste vi politiker hitta reella möjligheter för att de ska kunna vara med och påverka . Dagens politiska process är inte alltid rolig eller lätt för barn- och ungdomar att förstå därför måste vi hela tiden försöka hitta nya och bra metoder och därför behövs också ungdomar på valbar plats på kommun, landstings, riksdagens och EU:s valsedlar. Det är alldeles för få unga representerade i politiken och för att citera karl Längberg i Östran idag ”med fler ungdomar i riksdagen hade Fredrik Reinfeldt aldrig vågat påstå att ungdomsarbetslösheten är en synvilla”.
Inför valet den 19 september finns det många frågor som i allra högsta grad berör ungdomar, inte minst jobbfrågan, var fjärde ungdom är arbetslös. Det behövs fler bostäder för unga, man vill inte bo hemma hos mamma och pappa hela livet. Man måste också ha rätt att misslyckas och få en andra chans när det gäller studier mm. Det behövs en bättre miljö- och klimatpolitik, det är det unga som ska leva i framtiden med det som vi ”gamla” politiker tar beslut om idag.
Det behövs beslutfattare i alla åldrar men ungdomarna är underrepresenterade därför kommer jag att rösta på Karl Längberg i riksdagsvalet den 19 september!
Det kan du också göra!!
Anna Hedh (s), EU-parlamentariker
Kanotcenter i Klintemåla
Jag har gjort en skrivelse där jag föreslår att en förstudie kring utvecklingen av ett kanotcenter i Klintemåla genomförs. Detta för att se om det finns någon möjlighet att öppna ett kanotcenter.
Varje sommar kommer mycket folk inte bara från Sverige utan även från Tysklad, Danmark och Holland för att paddla i misterhults skärgård. Intresset har ökat på senare tid och förbättringar bör göras för att kunna nå internationell status för att skapa ett utvecklingsområde för sporten.
För att lyckas med detta skulle man försöka intressera orginisationer och företag som har intresse för detta område. Om ett kanotcenter skulle bli verklighet i Klintemåla skulle efterfrågan på bland annat både boende och matsällen öka, vilket skulle hjälpa utvecklingen av norra delen av Misterhult.
Emma Nilsson
Alliansen vill göra a-kassan till skatt
Idag är a-kassan frivillig denna valfrihet försvinner om alliansen vinner valet i september. Alliansen planerar nämligen att göra a-kassan till skatt, vilket betyder att alla som jobbar måste betala. Man har då inte längre något val utan man måste gå med vare sig man vill eller inte.
Detta är dock inte den ända förändringen som alliansen vill göra när det handlar om a-kassan. De vill även förändra sättet att reglera avgiften genom att gå efter risken att hamna i arbetslöshet. Vilket innebär att branscher som är hårt drabbade av arbetslöshet kommer få betala en högre a-kassa. Detta kommer resultera i att lågavlönade kommer få betala en högre a-kassa eftersom risken att bli arbetslös är högre inom dessa yrken.
Enligt alliansens förslag kommer en servitris få betala 430kr/mån jämfört med en undersköterska som får betala 144kr/mån. Alliansen påvisar ännu en gång att de jobbar för att skapa ännu större klyftor.
Vi Socialdemokrater vill att a-kassan ska förbli avgift och vara frivillig. Avgiften ska vara lika för alla och ligga runt 80kr/mån, då har alla råd att vara med.
Alliansen vill förstöra a-kassan föra att försvaga facket. I Sverige har facket genom alla tider försvarat arbetarna och hela tiden strävat efter att få fram bättre villkor för de anställda.
Den dagen då a-kassan blir skatt och måste betalas av alla som jobbar kommer facket försvagas. Vilket kommer resultera i att facket får färre medlemmar och vi kommer få se fler strejker runt om i landet, detta kommer skada Sveriges ekonomi.
Den svenska modellen kommer brytas sönder, där samarbetet mellan facket och arbetsgivaren har bidragit till ett stabilt läge på arbetsmarknaden. Om man bryter sönder detta samarbete kommer fler konflikter skapas.
Reinfeldt borde titta på Frankrike, ett land som ständigt befinner sig i konflikter. Jag tycker det är intressant att moderaterna försöker framställa sig som ett nytt arbetarparti när de nu försöker krossa den svenska fackföreningsrörelsen.
Alliansen gjorde fastighetsskatten till avgift med argumentet att det skulle bli billigare för alla, verkligheten blev dock en annan. Nu vill alliansen göra om avgift till skatt, vilket också kommer innebära större kostnader, framförallt för låginkomsttagare. Det blir alltid dyrare när alliansen försöker genomföra förändringar i samhället.
Emma Nilsson
Kandidat till landstinget
Roland Åkesson börjar blekna
Arbetslösheten är enligt mig en av valets viktigaste frågor, vi måste bryta trenden och få fler arbetslösa ut på arbetsmarknaden. Om vi får fler personer ut i arbete kommer ekonomin bli starkare, vilket är avgörande för att Sverige ska kunna växa.
Med den nuvarande regeringen vid makten har Sveriges överskott blivit underskott och man sänker skatten för att den rika andelen av Sveriges befolkning ska kunna leva i lyx. Detta verkar vara viktigare för alliansen än att bygga ett starkt och konkurrenskraftigt Sverige.
För att vi ska lyckas stärka Sverige måste vi först och främst ta i tur med arbetslösheten. Idag kom en ny rapport som pekade ut Mönsterås som den kommunen med den högsta ungdomsarbetslösheten i Kalmar län.
Hur kan det komma sig att Mönsterås som Roland Åkesson försöker framställa som en mönsterkommun har den högsta ungdomsarbetslösheten i länet? Frågan är vad Roland Åkesson ska göra för sänka arbetslösheten bland unga i sin kommun? Naturligtvis är det någon annans fel i vanlig ordning eller???
Emma Nilsson
Elise blogginlägg
Jag var sju år, stod på en läskback bakom en talarstol och pratade inför 200 personer om barns situation i det fattiga Afrika. En liten flicka i en stor värld full med vuxna som inte förstod hur det var att vara barn. Det var då mitt intresse för politik på riktigt kom till. Sju år och det viktigaste som fanns var de utsatta barnen i Afrika. Barnkonventionen kunde jag utantill och den som påstod annat fick veta hur det låg till. Okej, jag inser det är udda, men vem är normal i normernas Sverige?
I takt med att jag blivit äldre har mitt brinnande intresse för internationell politik inte blivigt mindre. Men som allt annat i livet så förändras man. Idag har jag flyttat fokus närmare hem. Mer Östersjöpolitik istället för Afrika. Men det är fortfarande internationellt som gäller.
Yc3 där har jag hittat mitt fäste. Yc3, vad är det? Detta skulle jag kunna prata om i flera timmar men utrymmet är begränsat och ni ska orka läsa. Yc3, eller Youth Crossborder Cooperation and Communication, som är det långa namnet. Unga som samverkar kring östersjön. Vi pratar olika språk, kommer från olika bakgrunder och våra länder har väldigt olika historia. Men vi har det viktigaste gemensamt, vi är unga. Och trotts våra olikheter så delar vi samma vilja att påverka det som händer i världen. Allt från EUs strategi för Östersjöregionen till ”grönpapper” påverkas och varför inte skicka vykort till EU kommissionären ansvarig för ungdomsfrågor när man ändå är igång. Det är vad Yc3 gör.
För lite mer än två veckor sedan samlades ca 85 unga från länder kring Östersjön för att utarbeta nya projekt. Det är då man inser hur lika vi är. Att vi delar samma vision om en värld där vi tar vara på de resurser vi har för att såväl våra barn som barnbarn ska kunna leva gott på jorden och att ungas möjligheter till att starta eget måste stärkas, det är synd att så många briljanta idéer aldrig kommer längre än till just ide stadiet. Lösningarna på problemen är lika många som personerna som deltar, men när unga sitter ner och samarbetar då kommer fantastiska planer till världen. Allt är möjligt i de ungas värld. Det är underligt då att man inte tar vara på detta. Unga som sprudlar av idéer, energi och framtidsanda.
Men varför ska man lyssna på unga, de har ju ingen erfarenhet? Men det kanske är just det som det hela handlar om, det är när vi står på läskbacken och sticker näsan precis ovanför kanten på talarstolen som vi är rustade med minst fördomar och kan komma på de bästa idéerna, ju längre tiden går ju mer får vi veta att så kan man inte göra.
Elise Wåhlin
Vecka 32;s bloggare
Imorgon, måndag, så bloggar Elise Wåhlin. Elise är ordförande för ERB;s Youth Board. Jag vet att det är svårt att förstå alla förkortningar, men ERB är vår Europaregion och en organisation vi ingår i. ERB har ett ungdomsråd och där är Elise ordförande.
Elise är 21 år och kommer från Karlshamn. Hon studerar för att få en kandidatexamen i Statsvetenskap.
Elise är en väldigt driftig person och har nu under sommaren jobbat på Region Blekinge, där hon har arbetet med att annordna en konferens för ungdomar från Sverige, Polen, Danmark, Litauen och Ryssland. Konferensen skulle man ta fram nya projekt för ungdomar inom, miljö, entreprenörskap och påverkan.
Utöver sina åtagande som ordförande för Youth Board engagerar sig Elise i lokal politiken i Karlshamn. Hon kandiderar i Karlshamn till kommunfullmäktige och även till riksdagen.
Missa inte att läsa Elise blogginlägg som bjuder på lite annorlunda tankar och idéer.
Anton Holmgren
Regionalutveckling
Hur ser framtiden för Oskarshamn och Kalmar län ut blir det en förändring eller är allt som vanligt om 10-15 år?
En avgörande fråga är nog hur det kommer att bli för tillverkningsindustrin i Sverige. Kommer den långsiktiga trenden med utflyttning och färre anställda eller får vi se nya trender. Först och främst tror jag att botten är nådd och vi får se fler företag som återvänder till Sverige. En andra notering är på det sätt Scania behöll sina anställda istället för att avskeda. Man valde långsiktighet i stället för kvartalspolitik, vilket är lätt hänt då man är börsnoterat. Troligen kommer Scania bli en vinnare när nu konjunkturen vänder och beställningarna återkommer. Volvo gjorde motsatsen och vara snabba med att avskeda och för att nu börja anställa. Kompetent och duktig personal är kommer att förbli hårdvaluta.
Just tillgången på välutbildad personal som vara är en viktig faktor för att Sverige ska få full utdelning när ekonomin väl har vänt. Det gäller t.ex. att kunna ta till vara på den viktiga erfarenheten från den utbildningsinsats som gjordes av Scania då 600 anställda gick på gymnasieutbildning i stället för att vara arbetslösa. För kommunens del borde nu erfarenheter dras av mötet med 600 vuxna som går gymnasieutbildning.
Många ekonomer menar att vi måste göra åtgärder för att ge ungdomar som saknar fullständiga gymnasiebetyg en andra chans. En första åtgärd är att tillsammans med Linnéuniversitet för att utveckla nya pedagogiska metoder för att erbjuda dessa ungdomar utbildning. När mer än 20% hamnar utanför kan det faktiskt vara utbildningssystemet som har brister och inte bara skylla på ungdomarna.
Slutligen bör det sägas att tillverkningsindustrin är med all sannolikhet undervärderad när det gäller betydelsen för ekonomin. Räknar man in alla företag som är underleverantörer, servicefunktioner, tjänstesektorn så kommer vi att få helt andra siffror. Ett sådant exempel är kärnkraftsindustrin i Oskarshamn. Utöver de anställda på OKG och SKB så har vi många företag som levererar varor och tjänster . Frågan hur man ska förena tillverkningsindustrins utveckling med möjligheten att bredda näringslivet. Mervärdesövenskommelsen kan bli en riktig vinstlott för Oskarshamn. Att finna former för att skapa nya idéer och forskningsprojekt kan på sikt betyda mer än själva slutförvaret. Ett annat exempel är hamnsaneringen som blir det största av sitt slag i Sverige. Här borde vi skapa förutsättningar för forskare att följa hamnsaneringen och dra viktiga slutsatser samtidigt som vi borde kunna få miljöteknikföretag att intressera sig för Oskarshamn. Jag har uppfattat att rektorn för det nybildade Linnéuniversitet har visat ett stort intresse för Oskarshamn vilket lovar gott. Personligen tror jag på kort och medellång sikt att axeln Kalmar-Oskarshamn kommer att vara att vara viktigare för den regionala ekonomin än Kalmar-Växjö. Den avgörande betydelsen för denna slutsats är att Kalmar och Oskarshamn kompletterar varandra medan Kalmar och Växjö slåss om samma köttbitar.
För att utveckla axeln Kalmar-Oskarshamn ytterligare behöver vi fortsätta förbättra kollektivtrafiken. Utbyggnaden av stråktrafiken med buss visar på en snabb tillväxt. Senaste året runt 15% vilket är en stark siffra jämfört med resten av landet . Vi behöver fortsätta att bygga ut turtätheten och dessutom koppla snabbussar för att nå en restid på en timma. Denna utveckling ska användas som ett starkt argument för få till nybyggnad av järnväg mellan Ålem-Oskarshamn-Simpevarp och på sikt till Västervik. Då skulle vi nå Kalmar-Oskarshamn på 35 minuter. Nästa viktiga område är utvecklingen Oskarshamn-Jönköping med tågtrafik. Då når vi Nässjö som kan bli vår viktigaste resepunkt för stambanan.
Ska vi lyckas måste vi vara fortsatt offensiva och visa upp Oskarshamns utvecklingsmöjligheter och locka många att förstå vår storhet. Räknar man upp ekonomiska basfakta som t.ex. medelinkomst så hamnar Oskarshamn i elitserien och då ska man betänka på vår stora inpendling av arbetskraft.
Den fråga vi måste ställa oss är om vi ägnar tid i politiken åt rätt frågor. Jag tycker att utvecklingsfrågorna har för liten plats och att vi allt för lätt hamnar på stickspår.
Ulf Nilsson
Kandidat (s) till landstingsfullmäktige
Hur tänker borgarna i landstinget egentligen?
Nu börjar vallöften hos de borgerliga partierna i landstinget att rulla. Ökade utgifter och minskade inkomster leder knappast till en trovärdighet när det gäller förmågan att sköta landstingets ekonomi.
Nästa fråga är hur man gör sina avvägningar i politiken. I Oskarshamn finns det fortfarande en ilska över att sjukhuset inte länge har akut verksamhet i samma omfattning som tidigare.
När jag nu läser förslaget att öppna en särskild barnakut i Västervik så måste man ändå ställa frågan till främst Kd:s företrädare och då inte minst i mellanlänet.
Varför görs nu en satsning på ny akutlinje i Västervik när kd stängde akutens verksamhet i Oskarshamn? Kommer det fler förslag till ökad verksamhet som ska ske på mellanlänets bekostnad?
Emma Nilsson
Kandidat på s-landstingslista i Oskarshamn
Peter Wretlunds inlägg.
I slutet av en efterlängtad semesterperiod brukar jag summerar vad man har upplevt och vilka intryck man fått. Självklart är det många ljusa stunder och ögonblick man har fångat. Några av dem kan med fördel placeras i fotoalbumet, andra stunder bär man med sig i minnet. Jag och Carina har alltid gillat att resa och har så gjort efter förmåga i alla tider. Ett resultat av detta är oändligt många intryck som ges, inte bara vykortsliknande vyer, även ett oändligt antal möten med människor och dess öden. Möten med nya olika människor är fantasiskt och speglar givetvis samhällsutvecklingen i det stora hela.
Att vi har gått emot ett kallare och mer individuellt samhälle är det ingen tvekan om. Detta påstående har varit extra påtagligt när man reser. Mitt stora intryck denna sommar är att det bara ökar i sin omfattning. Mitt personliga ”Jag” har blivit ett eget Aktiebolag och livet går ut på att samla pengar, men också poäng i alla dess former. Människor är kopplade med ett plastkort till nästan varje inköpstillfälle, dessa kort får oss människor att ändra mönster på olika sätt. Rabatter och erbjudande kopplar oss med krafttag. Vi är beredda att ställa oss i onaturliga köer för att få rätt poäng registrerade. I slutet av månaden kan vi läsa vårt saldo. Dessutom känner vi oss som delägare i plastkortsfirman och lär oss följa börsutvecklingen för bolaget. Allt detta gör vi för några kronor i månaden.
Det allvarliga i detta är att man sakteliga förändras som individ, istället för att tänka på sin medmänniska så går tankarna mot ”AB jag”. Hur kan jag vinna mest? Vad tjänar jag på detta?
Hela den solidariska folksjälen håller på att bytas ut mot ett egoistiskt synsätt. Självklart får detta politiska konsekvenser. Att nu Högern i de senaste mätningarna har blivit största parti är självklart konsekvens av poängsamlandet och ”AB jag”. Det började med plastkortet och slutade med Moderaterna. Svenskarna känner större solidaritet med IKEA än med sin sjuke granne.
Aldrig förr har jag sett så många tiggare och hemlösa i våra större svenska städer, det är ett storstadssyndrom säger en del. Jag har den bestämda uppfattningen att detta har ökat och tyvärr ingår i den normala stadsbilden. Vi har börjat vänja oss vid detta och att hjälpa en utslagen ger inget plussaldo på något plastkort. Avslutningsvis vill jag nämna ett starkt sommarminne ifrån Sverige 2010. Jag och min familj fikade på Göteborgs Centralstation, vid bordet bredvid oss fanns en halv portion lämnad på en tallrik. Det kom en välklädd man gående, och helt plötsligt slog han sig ner och käkade upp maten, och lika fort var han försvunnen. Detta var inte New York eller Thailand, det var i högerns Sverige. Den här mannen kunde lika gärna kunnat vara din arbetslösa kompis eller din granne som har blivit sjuk.
Peter Wretlund
Kandidat (S) till kommunfullmäktige
Vecka 31;s bloggare
Denna veckan bloggar Peter Wretlund och Ulf Nilsson. Dessa herrar har något gemensamt och det är sin drivkraft och passion för välfärden.
Peter kämpar för välfärden i Oskarshamn och är en viktig kraft i arbetet med att göra Oskarshamn attraktivare. Han lyckades få till ett mervärdesavtal, som ger Oskarshamn rätt till 1.5 miljard kronor.
Under hans tid som kommunalråd har en ny idrottsanläggning i form av Arena Oskarshamn byggts, evenemang såsom Latitud 57 har etablerat sig i Oskarshamn och tåget verkar vara på väg tillbaka till Oskarshamn.
Peter är en människa du kan se på alla möjliga evenemang i Oskarshamn och han är en försvarare av evenemangen, han försöker alltid göra det bästa för att behålla evenemangen och arrangemangen för att oskarshamnarna ska få lite fest i vardagen.
Ulf som bloggar på torsdag är välfärdens beskyddare i Kalmar län. Han är ordförande i landstingsfullmäktige, ledamot i Regionförbundet och ordförande i KLT.
Ulf har kämpat för att välfärden ska vara tillgänglig för alla och att anpassa den till individerna istället för att anpassa individerna till välfärden.
Strävan har varit att korta restiden mellan de olika arbetsmarknadsregionerna och att alla ska ha råd att åka kollektivt. Nästa sommar kommer ett kort som gör det möjligt för ungdomar att köpa ett sommarkort som fungerar i hela Sverige.
En annan av Ulfs frågor har varit att hjälpa ungdomar med ofullständiga betyg att komma in på arbetsmarknaden och han har ett flertal gånger försökt få Linnéuniversitet att ta fram nya pedagogiska metoder för att hjälpa dessa ungdomar.
Läs deras blogginlägg och rösta rött den 19 september vi behöver ett rödare och varmare Sverige!
Anton Holmgren
Kandidat till fullmäktige