Yvonne Hagbers berättelse om landstinget

Efter valkretskonferensen lovade jag ni skulle få läsa lite mer av Yvonne Hagberg, som blev valkrets 3:s första namn till landstinget.

 

Just nu arbetar den röd-gröna majoriteten i landstinget med att ta fram en gemensam valplattform. Men självklart kommer S att ha egna frågor som är extra viktiga för oss, och också de som är extra viktiga för mig. Som sjukvårdspolitiker måsta man ha ett länsperspektiv och se till vad som fungerar bäst för alla.

 

Idag ser jag en mycket positiv utveckling för vården i mellanlänet. Oskarshamns sjukhus har fått flera unika uppdrag som bara utförs just här, det är bra för Oskarshamn men också bra för resten av länet. Jag tycker det är viktigt att fortsätta med den utvecklingen. Planerade undersökningar och behandlingar som ska utföras på en plats i länet bör göras i Oskarshamn, om den medicinska kompetens och utrymmet finns.

 

För mig är det också viktigt att vi har bra fungerande Hälsocentraler i Oskarshamn, det kommer att kräva investeringar i lokaler. Först på lista för att få bättre lokaler är Hälsocentralen i Kristineberg. Men när det finns ekonomiskt utrymme kommer även satsningar att göras på de övriga.

 

Jag ser fram emot att om ungefär ett år kunna vara med och inviga våra nya lokaler, en helt ny akutklinik med operation, intensivvård, dagkirurgi och mottagning i moderna, funktionella lokaler. 120 miljoner är kostnaden och det är väl investerade pengar. Jag ser fram emot en bra valrörelse. Politik ska vara och är roligt.

 

Detta är Yvonne Hagbergs egen berättelse om vad som händer i länet och framförallt i Oskarshamn.

 

 

Anton Holmgren


Behandling av rapport kring ungdomsarbetslösheten

Då var min och Antons rapport om ungdomsarbetslösheten behandlad av regionförbundets artbetsutskott, det resulterade i att man ska ansöka om att kalmar län ska bli ettt försökslän var det gäller att bedriva decentraliserad arbetsmarknadspolitik för ungdomar.

Det är roligt att regionförbundet tog tag i denna fråga och att rapporten som kommer från två ungdomar verkligen tas på allvar.

Emma Nilsson

Rapport från Valkretskonferensen

Valkretskonferensen är avslutat och listan till landstingslistan spikad. Första namnet från valkrets 3 (Högsby, Mönsterås & Oskarshamn) blev Yvonne Hagberg. Yvonne Hagberg är idag politiskt samordnare för socialdemokraterna på landstinget. Hagberg är även ordförande i Socialdemokraterna i Oskarshamn.

Emma Nilsson, en annan bloggare på sidan, lyckades klättra upp på en tolfteplats på listan.

 

Inom kort kommer det lite mer information om politiker vi Unga socialdemokrater vill lyfta fram.

 

Anders Henriksson, Lena Segerberg och Yvonne Hagberg gjorde en presentation om läget i landstinget. Vi fick bland annat veta mera om utvecklingen på Oskarshamns sjukhus och hälsocentralerna i närområdet.

 

Anton Holmgren


Regionförbundets hering kring ungdomsarbetslösheten är nu avklarad

Då var hearingen kring ungdomsarbetslösheten avklarad. Det var en spännade eftermiddag med mycket diskussioner runt den konstant ökande ungdomsarbetslösheten och åtgärder som görs samt bör göras för att minska arbetslösheten för denna grupp i samhället.

Vi fick även bra respons för våran rapport "låt inte ungdomarna bli förlorarna". Den ska behandlas i morgon på Regionförbundets arbetsutskott. Det kommer troligen bli så att Regionförbundet i Kalmar län ansöker om att bli ett försökslän för att bedriva decentraliserad arbetsmarknadspolitik för ungdomar, enligt ett av våra förslag.

Emma Nilsson

Debattartikel

Krafttag mot ungdomsarbetslösheten
Idag arrangerar Regionförbundet i Kalmar län en hearing om ungdomsarbetslösheten. Det är inte en dag för tidigt. Alldeles för länge har borgerliga politiker försökt ignorera den höga ungdomsarbetslösheten. Till och med i inbjudan till hearingen idag försöker man förminska problemet genom att framkasta att ungdomsarbetslösheten egentligen kanske inte är så hög. Att utanförskapet växer bland unga och att regeringen har stått passiv i jobbfrågan är förstås mycket pinsamt för alliansen. Det är ett misslyckande att ungdomsarbetslösheten ökar snabbare i Sverige än i andra EU-länder.

 

Låt oss slå fast följande: Arbetslösheten är ett enormt problem, både för samhället och framför allt för den enskilde ungdomen. I Kalmar län är över 1 000 unga i åldern 18-24 år arbetslösa. Arbetslösheten riskerar att leda till passivitet, socialbidragsberoende och en destruktiv känsla av att inte duga till. Det finns därför ingen viktigare varken för Sverige eller Kalmar län än att ta krafttag mot ungdomsarbetslösheten.

 

För att föreslå en verkningsfull politik för fler jobb är det viktigt att våga utvärdera dagens politik med öppna ögon. Med facit i hand måste de borgerliga inse att jobb- och utvecklingsgarantin för ungdomar var ett flopp. Garantin har inte lett till aktiva åtgärder, utan snarare fungerat som någon form av förvaring, utan meningsfull sysselsättning. I efterhand måste man också kunna beskriva regeringens nedskärningar på högskoleplatser och komvux som felaktiga. Nu i lågkonjunkturen hade Kalmar län behövt fler utbildningsplatser, och inte färre som nu är fallet.

Vi socialdemokrater vill ersätta regeringens havererade Jobb- och utvecklingsgaranti för ungdomar med följande tre åtgärder:

1. Förstajobbet-avdrag för arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa unga.

Låt arbetsgivare som anställer en långtidsarbetslös ungdom dra av två tredjedelar av hela lönekostnaden under ett års tid.

2. Sänkt skatt för entreprenörer som anställer. Sänk arbetsgivaravgiften med 15 procent för den enmansföretagare som gör sin första anställning.

 

3. Skattereduktioner för arbetsgivare som anställer arbetslösa unga. Rikta ett avdrag för alla som anställer en arbetslös ungdom. Hela arbetsgivaravgiften dras av för den som anställer en arbetslös mellan 20 och 25 år.

Förutom detta vill vi satsa på fler utbildningsplatser på Linnéuniversitet, komvux och folkhögskolor. Vi vill att kommunerna tar sitt ansvar genom att ordna med fler sommarjobb. Vi tycker att näringslivet ska ta sitt ansvar och bland annat ta initiativ till att arbetscoacha långtidsarbetslösa ungdomar.

 

Vi socialdemokrater tänker inte tillåta att ungdomarna blir lågkonjunkturens förlorare. Vi föreslår en aktivare jobbpolitik både i Sverige och i Kalmar län.

 

Lena Hallengren (S)
Riksdagsledamot och f.d ungdomsminister


Emma Nilsson (S)


Valkretskonferens

Idag ska jag på valkretskonferens för valkrets 3. Valkretskonferensen ska besluta om listan till landstingsvalet i höst. Förhoppningsvis kommer det finnas något ungt namn på topp 10.

Avrapporterar efter valkretskonferensens slut.


Anton Holmgren

Regionförbundets hearing kring arbetslöshet på torsdag

På torsdag är det dags för regionförbundets hearing kring ungdomsarbetslöshet. Där kommer min och Antons skrivelse angående ungdomsarbetslösheten att tas upp. Det är bara jag och Anton som har lagt fram ett förslag i pappersform till torsdag. Det ska bli spännande att se hur regionförbundet behandlar ett sånt genomarbetat material som kommer från två ungdomar.

Under dagen kommer det bli olika föredrag med folk från bland annat Arbetsförmedlingen och Swedbank. Det kommer även två personer från riksdagen, nämligen Lena Hallengren och Andres Åkesson.

Ska bli intressant och se vad regionförbundet kommer att göra med vårt förslag, om de ser till att ta tag i åtgärderna.

Emma Nilsson


Fredrik Reinfeldt lurar väljarna!

Finansminister Anders Borg har nu gått ut med att Statsminister Fredrik Reinfeldt spred felaktiga uppgifter angående sysselsättningen i Sverige. Reinfeldt sa att 100 000 fler människor var sysselsatta nu än vid 2006, den siffran är felaktig 100 000 skulle vara 0, enligt Anders Borg.

 

Som statsminister borde Fredrik Reinfeldt se till att granska siffrorna noggrant innan han bygger sin argumentation på dem. Frågan vi, unga socialdemokrater, ställer oss är hur mycket mer är felaktigt av regeringens siffror?

 

 

Anton Holmgren

 


RSS 2.0