ÄNTLIGEN

Nu ska elever få möjlighet att överklaga slutbetyget från 9 men även kursbetygen från Gymnasiet.

 

Betygen avgör på sätt och vis elevens framtid eftersom betygen bestämmer vilken utbildning man kan bli antagen till både när det gäller gymnasiet och högskolan/universitet. Att inte komma in på en utbildning för att betyget/betygen är felaktiga kan förstöra individers framtid och drömmar.

 

Då läraren sätter betyg genomförs en myndighetsutövning. I vanliga fall kan en myndighetsutövning överklagas, det borde därför också vara rimligt för elever att överklaga betygssättningen.

 

Enligt den nya skollagen som börjar gälla nästa år blir läraren tvungen att ändra betyget om det anses vara felaktigt. Här föreslår den statliga utredningen att ett tillägg borde göras, där eleven kan vända sig till rektorn om läraren inte anser att en betygsändring bör göras.

 

Rektorn får då ta hänsyn till hur eleven har presterat grundat på prov, arbeten och de anteckningar som läraren gör under undervisningstiden. Rektorn får sedan ta ställning till om betyget motsvarar kursplanens förväntningar. Det är dock inte möjligt för rektorn att ge ett sämre betyg.

Eftersom rektorn befinner sig i samma organisation som läraren tycker jag att en oberoende person istället bör avgöra ärendet, eftersom han/hon då kan ge en mer opartisk bedömning.

 

Att som elev få möjlighet att överklaga sitt betyg tycker jag är en rättighet, idag förekommer det att elever får orättvisa betyg och att då som elev kunna överklaga och kanske få betyget ändrat ett bra alternativ.

 

Det kan också förekomma att läraren och elevens relation har inverkan på betygssättningen. Att få möjligheten som elev att kunna överklaga sina betyg kommer troligen leda till att lärare känner en större press över betygssättningen. Vilket kan leda till att flera elever får ett mer rättvist betyg, då kommer troligen färre elever överklaga sina betyg om det redan från början är rättvist.

 

Emma Nilsson

 

 

 

 

 


Utveckla industriprogrammet för att möta framtidens krav

Svensk industri har genomgått en kraftig utveckling de senaste 10-20 åren. Ny teknik, ny produktionsteknik, materiel har inneburit att det finns många bärkraftiga industrier verksamma i landet och inte minst i vårt län/kommun.


I Kalmar län arbetar över 23.000 personer direkt i industrin och troligen lika många i direkt samband till industrin. Det borde finnas goda förutsättningar att fler jobb och produkter skapas i vår region.


Oskarshamn är en av de mest industritäta kommuner i Sverige där kärnkraftsindustrin och fordonsindustrin är viktiga hörnpelare.


Det kommer att ställas allt större krav för att kunna motsvara de kompetenskrav som kommer att finnas inom industrin. Inom de närmaste åren kommer Sverige stå inför  ett arbetskraftsbehov. Antalet sysselsatta i Oskarshamn var 2007 12.526 personer och åldersavgångarna under perioden 2010-15 beräknas bli 4.900 personer eller 39.1%. Nämnden behöver därför enligt min mening fundera över hur vårt industriprogram och tekniska program ska utvecklas för att möta framtidens krav på innehåll och kompetens.


En första viktig uppgift är att ge möjlighet till de ungdomar som har gått ut gymnasieskolan utan fullständiga betyg och har därmed sämre möjlighet att få anställningar. Här borde ett speciellt arbete inledas.


I ett förändringsarbete är det angeläget att kommunen tar tillvara de erfarenheter som finns från den utbildning som genomfördes tillsammans med Scania då 600 anställda fick möjlighet till utbildning.


Det är mot denna bakgrund som jag föreslår att nämnden påbörjar ett projektarbete tillsammans med industrin, fackliga organisationer, pedagogisk personal med syfte att utveckla våra utbildningar inom industriprogrammet och tekniska programmet så dessa motsvarar framtidens behov av kunskap och erfarenheter.


Emma Nilsson

 


Sammankalla lokala säkerhetsnämnden

Till Peter Wretlund


Kalla ihop säkerhetsnämnden för ett extra sammanträde med anledning utav varningarna från IAEA experten Magnus von Bonsdorff.


Under de sista dagarna har kärnkraften blivit ett allt hetare diskussionsämne. Enligt FN-organet IAEA har Sverige varit landet med den största andelen snabbstopp i världen, detta innebär inte bara att säkerheten ifrågasätts utan även att elpriserna skjuter i höjden.

Enligt Magnus von Bonsdorff som är en av de ledande kärnkrafts experterna varnar för kärnkraftssäkerheten i Sverige. Att man som ersättare i lokala säkerhetsnämnden får läsa i tidningen om säkerheten på Sveriges kärnkraftverk och inte minst problemen med O3 och O1 är anmärkningsvärt.


Jag anser att det nu är dags att snabbt kalla till ett sammanträde med säkerhetsnämnden för att få en genomgång om vad som händer och sker vid kärnkraftverken i Oskarshamn när det handlar om driftstörningar och säkerhet.


Emma Nilsson (s)

Ersättare i lokala säkerhetsnämnden

 


Kan Maud Olofsson övertyga Magnus Larsson?

Nu har det gått några år sedan mitt medborgarförslag ”låt eleverna sätta betyg på sina lärare” behandlades i kommunfullmäktige.

 

Idag kan man läsa Maud Olofsson uttalande i svenska dagbladet där hon förespråkar precis detta, roligt att någon inom alliansen förstår fördelen med ett sådant upplägg.

 

Genom att låta eleverna betygsätta sina lärare, får inte bara eleverna en större förståelse för betygsinstrumentet utan även lärare får möjlighet att skapa en bättre undervisning som i sin tur leder till en högre kunskapsnivå hos eleverna.

 

Emma Nilsson

 


RSS 2.0