Utveckla industriprogrammet för att möta framtidens krav

Svensk industri har genomgått en kraftig utveckling de senaste 10-20 åren. Ny teknik, ny produktionsteknik, materiel har inneburit att det finns många bärkraftiga industrier verksamma i landet och inte minst i vårt län/kommun.


I Kalmar län arbetar över 23.000 personer direkt i industrin och troligen lika många i direkt samband till industrin. Det borde finnas goda förutsättningar att fler jobb och produkter skapas i vår region.


Oskarshamn är en av de mest industritäta kommuner i Sverige där kärnkraftsindustrin och fordonsindustrin är viktiga hörnpelare.


Det kommer att ställas allt större krav för att kunna motsvara de kompetenskrav som kommer att finnas inom industrin. Inom de närmaste åren kommer Sverige stå inför  ett arbetskraftsbehov. Antalet sysselsatta i Oskarshamn var 2007 12.526 personer och åldersavgångarna under perioden 2010-15 beräknas bli 4.900 personer eller 39.1%. Nämnden behöver därför enligt min mening fundera över hur vårt industriprogram och tekniska program ska utvecklas för att möta framtidens krav på innehåll och kompetens.


En första viktig uppgift är att ge möjlighet till de ungdomar som har gått ut gymnasieskolan utan fullständiga betyg och har därmed sämre möjlighet att få anställningar. Här borde ett speciellt arbete inledas.


I ett förändringsarbete är det angeläget att kommunen tar tillvara de erfarenheter som finns från den utbildning som genomfördes tillsammans med Scania då 600 anställda fick möjlighet till utbildning.


Det är mot denna bakgrund som jag föreslår att nämnden påbörjar ett projektarbete tillsammans med industrin, fackliga organisationer, pedagogisk personal med syfte att utveckla våra utbildningar inom industriprogrammet och tekniska programmet så dessa motsvarar framtidens behov av kunskap och erfarenheter.


Emma Nilsson

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0