Nu ska hela rasket rivas.....

Idag kunde man läsa i tidningen att moderaterna vill riva huset i hamnen (det fula huset). Med tanke på att moderaterna har stått för fri företagsamhet och värnar om privat egendom nu så här dagen innan valet plötsligt föreslår att man ska riva en fastighet som ett privat företag äger utan att inse konsekvensterna av det.

Man måste gå tillbaka till Sovjetunionen (Rumänien, Ungern, andra kommuniststater) för att se något likande. Här har Göte Petterson medverkat aktivit till husets uppförande, hans partivän Lars Rundbäck har beviljat bygglov och nu ska det rivas och till vilken kostand?

I huset finns mellan 4 till 5 företag, ett av dessa är bygghemma som är ett nytt och spännande företag i Oskarshamn.

En sak vet vi efter utspelet så har priset fördubblats men och andra sidan, det är väl så här det blir om alliansen får majoritet.

Emma Nilsson


Nu gäller det

Imorgon avgörs det vilket håll som Sverige ska gå åt. Jag hoppas verkligen på regeringsskifte. Jag vill ha ett Sverige där alla kan känna sig trygga oavsett livssituation. Om man behöver stöd från samhället i vissa skeden i livet ska man få det.

 

Jag tycker det är självklart att tex; cancersjuka personer ska få sjukersättning och slippa oroa sig för att ekonomin. Det är viktigt att sjuka personer kan fokusera på att bli bättre och få rehabilitering för att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Bara för att man blir fattig blir man inte fortare frisk, snarare tvärtom.

 

Moderaterna har ändrat sjukförsäkringen under sin tid vid makten, vilket har bidragit till att personer som är riktigt sjuka blir utförsäkrade och tvingas söka socialbidrag för att klara av sin ekonomi.

 

Annica Holmquist är en kvinna som dabbades av akromegali och klarade inte längre av att jobba. Trots läkarutlåtande om att hennes sjukdom gjorde det omöjligt för henne att fortsätta jobba utförsäkrades hon och fick därmed inte längre någon sjukersättning. Då hon sökte socialbidraget fick hon krav på att sälja sin lägenhet.  

 

Bara för att man blir sjuk ska man inte stängas ute ur samhället och tvingas ge upp sitt liv. Vi socialdemokrater vill ha ett samhälle där man får vara sjukskriven till man blir frisk och då återgå till arbetet. Man ska inte tvingas leva i ovisshet och ekonomiska svårigheter bara för man råkar bli sjuk. Vi vill bygga ett samhälle där alla känner sig delaktiga och behövda. Att utförsäkra sjuka personer bidrar inte till att fler personer återkommer till jobbet utan fler stängs istället ute från samhället.

 

Vi unga är en annan grupp i samhället som moderaterna inte satsar på, vi socialdemokrater ska införa fler utbildningsplatser på högskola/universitet och komvux för att fler ska få möjlighet till en högre utbildning. Vi ska också bygga fler hyresrätter med en hyra som ligger i nivå med studenternas ekonomi för att göra det lättare för studenter att få en bostad.

 

Vi ska även ta bort aktivitetsförbudet på arbetsförmedlingen, man ska få insatser från dag 1 och inte behöva vänta 3 månader får att insatser ska göras.

 

Det är också viktigt att bekämpa ungdomsarbetslösheten, som idag är alldeles för hög. Medan Reinfeldt beskriver ungdomsarbetslösheten som en synvilla vet vi socialdemokrater att ungdomsarbetslösheten är verklig och kräver aktiva insatser. Det behövs fler praktik och tranieeprogram för att få fler unga ska bli attraktiva på arbetsmarknaden, regeringens passivitet kommer inte lösa problemet.

 

Det är nog som Thomas Bodström säger: Sällan har så få gjort så många illa…..

 

Emma Nilsson

 


Skrivelse till regionförbundet

Anordna en kunskapsöverföring till ungdomar runt Östersjön.


Miljön blir allt viktigare. Allt fler inser att miljön i och runt Östersjön är av vital betydelse för utvecklingen och inte minst för besöksnäringen. Har vi inte ett rent hav som vi kan bada i kommer inte bara naturupplevelser gå förlorade utan turistnäringen kommer också avstanna.


I Oskarshamn ska nu en av Sveriges största miljösaneringar genomföras. Den kommer vara ett viktigt steg i arbetet med att rädda Östersjön. Vi tycker det är viktigt att kunskapen och erfarenheten från detta stora projekt sprids till våra grannar runt Östersjön.


Ett viktigt steg i detta arbete är att bjuda in ungdomar runt Östersjön för att följa och ta del av detta stora projekt. Med fördel kan också kunskap spridas om arbetet med slutförvaret av använt kärnbränsle.


Målgruppen bör i första hand vara studenter som är verksamma inom sakområdet men också politiskt aktiva ungdomar och då i bästa fall med förtroendeuppdrag i kommuner och regioner.


Arbetet bör samordnas inom ramen för Kumulus organisation och behöver troligen utvecklas med tanke på högskolekopplingen.


Vi föreslår således;


Att Regionförbundet i samverkan med Oskarshamns kommun inbjuder ungdomar runt Östersjön för att delta och följa arbetet med hamnsaneringen i Oskarshamn.

 

Anton Holmgren      Emma Nilsson


RSS 2.0