Alliansen mot förtidsröstning på Oscars..

På barn- och utbildningsnämdens möte förra veckan behandlades en motion som föreslog att inför valet 2010 öppna en vallokal på Oscarsgymnasiet för att möjliggöra förtidsröstning.

På detta sätt ökar man tillgängligheten, både för elever som är röstberättigande på Oscarsgymnasiet men detta ger även en ökad tillgänglighet för de människor som bor i området runt Oscarsgymnasiet. Genom att bifalla denna motion ökar chansen för att få fler personer att delta i valet 2010. Vi måste komma ihåg att varje röst är viktig och detta gör att det är viktigt att utöka tillgängligheten för att få fler medborgare att gå och rösta.

Man har infört denna modell i andra kommuner, tillexempel Västervik, men lyckat resultat. Om det har fungerat i andra kommmuner varför skulle det inte fungera i Oskarshamn?

Vi socialdemokrater var för denna motion, som tillslut fick bifall, efter protester från alliansen, som var helt emot detta förslag.

Det samma gällde min och Antons skrivelse om insaltser för att minska ungdomsarbetslösheten i kalmar län, där var alliansen också stora motståndare. Vad har alliansen egentligen emot ungdomar?

Man måste komma ihåg att ungdomarna är enormt viktiga för samhället, utan oss kommer inte samhällsutveckligen gå framåt och framtidens samhälle kommer rasa samman. Jag tycker att alliansen borde tänka på detta, för utan ungdomarna är de ingenting i framtiden!

Emma Nilsson


Fortsättning eller förändring, vad är det vi vill ha?

Om man vill se en förändring ska man lägga sin röst på socialdemokraterna i nästa val.
Vi socialdemokretar vill bidra till ett starkt Sverige, där man använder politiken för att förbättra, inte försämra som regeringen har använt politiken till.

Regeringen har nu infört aktivitetsförbud för unga, det vill säga arbetsförmedlingen får inte sätta in stöd förrän efter tre månader. Bara två procent av de som söker sig till arbetsförmedlingen får efter tre månader utbildning, trots att hela en tredjedel av dessa inte har gått klart gymnasiet, som är en grundsten för att få ett jobb i dagens samhälle.

Detta bidrar till att arbetslösheten och långtidsarbetslösheten biter sig fast. Idag är det hela 150 000 arbetslösa i Sverige. Detta vill vi socialdemokrater ändra på, vi vill minska arbetslösheten inte öka den.

Regeringens politik har ökat klyftorna, de som redan har det bra får det ännu bättre och de som redan har det dåligt får det ännu sämre. Detta är resultatet från politiska beslut som regeringen har tagit, detta kan vi socialdemokrater ändra på eftersom att politiska beslut går att förändra.

Vi socialdemokrater strävar mot full sysselsättning och arbete åt alla!

Emma Nilsson





Behandling av motioner


Kommunikation även på landsbyggden
Telia sonera vill inte längre ha dyra kopparledningar, företaget klipper av ledningarna på landbyggden för att de inte längre är lönsamma. Företaget hänvisar till de berörda peronerna att använda mobiltelefonerna, men teckningen är för dålig för att detta ska fungera i många fall.

Att kunna ringa hemifrån är viktigt och en grundläggande rättighet. Genom att ta bort ledningar på landsbyggden blir det även svårare för små företag att upprätthålla sin verksamhet på landet. Detta får inte accepteras från samhällets sida!

Med ovanstående som motivering, bifall av motionen.

Andra motioner som har behandlats;
Utveckla en politik för jämlikhet och goda förbindelser mellan stad och land - bifall
Angående barns rätt till skola, barnomsorg/fritids - bifall


Emma Nilsson


Vi tror på företagen!

Vi tror på företagen! Vi ser sammanbandet mellan företag och samhället! 

Vi tror på en blandekonomi, där privata företag och samhället samarbetar. 

Regeringen sålde ut våra Apotek. Flera av våra Apotek ägs idag av företag som skattar i skatteparadis och alltså inte i Sverige. Priset på Apotekets varor har höjts efter regeringens nya reform. 
 


Anton Holmgren


Distriktskongressen

Vi har nu fått lyssna på trubaduren Franz och nu hör vi Lena Hallengren. Lena Hallengren är ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar.

Anton Holmgren


Listan till Kommunfullmäktige är spikad

Ja, den 22 mars hade Socialdemokraterna i Oskarshamn årsmöte. På mötet var det ett 60-tal deltagare och humöret var på topp.

Under mötet skulle flera viktiga punkter avhandlas. Vi gav nytt förtroende till Yvonne Hagberg, som ordförande för Socialdemokraterna i Oskarshamn. Vi valde en ny styrelse bestående av både erfarena och nya personer.

Mötets höjdpunkt var ändå valet av kommunfullmäktigelistan. Valberedningen la ett förslag, som var blandat med erfarena politiker och unga politiker.

Topp 20 av listan blev
1. Peter Wretlund
2. Lis Lyrbo
3. Andreas Erlandsson
4. Lisa Björk
5. Sven-Åke Johansson
6. Yvonne Bergvall
7. Tobias Eriksson
8. Sara Gunnar
9. Stefan Windh
10. Mia Fahlström
11. Tommy Brännström
12. Lis Eriksson
13. Leine Johansson
14. Susanna Windh
15. Dennis Rydh
16. Eva-Lena Karlsson
17. Joakim Rylin
18. Rigmor Eklind
19. Anton Holmgren
20. Olivia Bergvall

Idag har Socialdemokraterna 18 mandat i Kommunfullmäktige så vi får kämpa och hoppas på att ta några fler.


Anton Holmgren

Ikväll gäller det!

Ikväll har Socialdemokraterna i Oskarshamn årsmöte och vi ska fastslå listan till kommunfullmäktige. Det är många nya namn på listan och det ska bli spännande att se hur det slutar. Vi har ju kunnat läsa i tidningen om att en ledamot av kommunfullmäktige lämnat partiet och politiken av rent missnöje för valberedningensförslag till kommunfullmäktielistan. Jag hoppas att detta inte ska påverka listansutgång.

Min personliga åsikt kring listan, utan att ha sett den, är att toppen ska vara kommunstyrelsens ordförande, Barn- & utbildningsnämndens ordförande och Socialnämndens ordförande.

På topptio borde det finnas minst två kandidater under 30 och lika många kandidater över 60. Resterande av platserna ska fyllas med människor, som har en drivkraft att förändra och att påverka till det bättre.

För att Socialdemokraterna skall nå ut till samtliga människor krävs det att vi har en varierad listan med många olika människor. Den som röstar skall känna att detta är någon jag kan rösta på, jag tror denna person kommer göra ett bra jobb och ta bra beslut som jag kan stå bakom.

Anton Holmgren

Anton svarar på revisorernas kritik

Eftersom klassråd inte genomförs i alla skolklasser på Oscarsgymnasiet följer skolan inte lagen.

Detta säger nu revisorerna.

- Jag tycker också vi ska ha fler klassråd. Samtidigt har vi stora möjligheter att påverka redan idag, säger elevrådets Anton Holmgren.

Revisionsfirman Öhrlings har granskat gymnasieskolan i Oskarshamn. I revisorernas rapport står det så här:

"Vår bedömning är att Oscarsgymnasiet inte uppfyller skrivningarna i skollagen och gymnasieförordningen för samtliga elever när det gäller genomförande av klassråd och elevernas möjligheter till inflytande via klassråden."

Kräver förbätringar

När Öhrlings besökt Oskarshamn har de också upptäckt att det finns en informationspärm på Oscarsgymnasiet som uppenbarligen på det här sättet inte efterföljs. Där står det nämligen att "klassråd skall alltid hållas första veckan i varje månad samt vid behov. Protokoll inlämnas till respektive rektor och gymnasiechef för behandling av skolkonferensen."

Oskarshamns kommuns politiker ska svara revisorerna senast den 15 juni i år vad som ska göras åt situationen. Revisorerna kräver förbättringar.

Kan bli bättre

Anton Holmgren från Oscarsgymnasiets elevråd tror att det finns saker som kan bli bättre på hans skola. Han menar att det här med klassråd fungerar klart olika i olika klasser på gymnasiet.

- Men det viktiga tycker jag är att möjligheten att ha klassråd finns, och den möjligheten har vi, säger Anton Holmgren.

- Många gånger finns det inte så mycket att ta upp. Och som i vår klass träffar vi vår klassföreståndare ofta ändå och kan bestämma saker tillsammans i klassen utan att vi har något särskilt klassråd. Jag tror de andra i klassen tycker det fungerar hyfsat, även om det nog kan bli bättre.

- I alla fall har vår klass lärare som vi känner att vi alltid kan diskutera med, och det känns bra. Vi har särskild schemalagd mentortid, men den tiden brukar vi ta tag i andra saker, exempelvis våra UF-företag, säger Anton Holmgren också.

Olika sätt

Anton tycker egentligen att han och de andra gymnasieeleverna har möjlighet att påverka undervisningen och den övriga skoltiden. Själv har han också varit engagerad i det så kallade elevpåverkanssatsningen LUPP.

Det finns också programråd, skolkonferens.

- Men vi är ju lite olika. En del vill vara med och påverka så mycket som möjligt, medan andra tycker att lärarna gärna får lägga upp skolarbetet på egen hand, säger Anton Holmgren.

- Men visst, jag tycker också att vi ska ha fler klassråd, så att fler kan vara med och dela med sig av sina åsikter.

 

(Källa:http://www.nyheterna.net/nyheter/oskarshamn/foeljer_inte_lagen_naer_det_gaeller_klassraad)

 

Anton Holmgren

 


Det är inte ofta...

Det är inte ofta, men ibland för man skämmas för även för socialdemokrater.  SSU har sökt varumärkesskydd för varumärket "Alliansen". Varumärket "Alliansen" har länge varit känt som de borgliga partiernas namn och jag tycker det är synd att SSU sjunkit så lågt.

Anton Holmgren


Regeringen fortsätter på samma väg

Jag läste idag på SR att regeringen går emot Lagrådet och lägger en proposition om att drogtesta barn under 15 år utan föräldrarnas medgivande.

 

Lagrådet har tidigare påvisat att det skulle vara integritetskränkande att kräva urinprov för ringa narkotikabrott.

 

Lagrådet påvisar också att urinprov kan användas som en slags bestraffning mot unga. Unga riskerar att bli trakasserade av polisen.

Vår justitieminister, Beatrice Ask (M), menar dock att polisen har bättre saker för sig än att trakassera ungdomar.


Är det någon som har missat att läsa om Jesper, så gör det här


Ask verkar tro att allt fungerar bra, men det går utför Sverige. Det finns flera saker som visar på att den svenska regeringen har blivit enbart arrogant och inte längre bryr sig om demokrati och integritet.

 

Statsminister, Fredrik Reinfeldt (M), vägrar följa det parlamentiska beslut som fattades av riksdagen angående folkmordet på Armenier.

 

Jag citerar från Johanna Melén:s blogg, ”Vi kommer att göra vårt bästa för att skydda den nuvarande relationen mot ett sådant ogrundat beslut som skedde med endast en rösts marginal.”

 

Reinfeldt menar alltså att ett majoritetsbeslut inte är gällande och ska följas om det inte passar honom. Reinfeldt går skrämmande långt och det börjar närmast påminna om en diktator.

 

Slutligen vill jag säga att jag är besviken att inte övriga regeringen går ut och fördömer Reinfeldt.  En man med storhetsvansinne ska inte leda ett land!

 

Anton Holmgren


Får be om ursäkt

Jag får be om ursäkt att jag har varit så dålig på att uppdatera på sistone. Jag har under en tid nu haft fullt upp med att planera ett ungdomsforum.

Ungdomsforum är ett forum för möten mellan unga och vuxna. Ungdomar träffade beslutsfattare under en dag och det hela resulterade i flera bra diskussioner och idéer. Under ungdomsforum kom det in totalt 14 medborgarförslag, som kommunfullmäktiges ordförande fick ta emot av Barn- och utbildningsnämndens ordförande.

 

Anton Holmgren


Våran skrivelse om ungdomsarbetslöehet har behandlats

Den 11 mars behandlades min och Antons skrivelse om ungdomsarbetslöshet av regionförbundets arbetsutskott.
Bland annat ska man ge Linnéuniversitetet i uppdrag att hitta former för att de ungdomar som inte har ett fullständigt gymnasiebetyg ska få en andra chans.

Spännande att se hur våra förslag för att minska ungdomsarbetslösheten tas på allvar och verkställs.  

Emma Nilsson

Den nya skollagen sågas av Lagrådet!

Idag skriver Dagens Nyheter om den nya skollagen regeringen har presenterat.

Lagrådet som har granskat förslaget och tycker ett fåtal saker är bra, men är kritisk till det mesta. Den nya skollagen kan komma att strida mot grundlagen.

Lagrådet konstaterar att de många bristerna beror på att "en tillräckligt noggrann genomgång inte har gjorts innan förslaget lämnades över till Lagrådet".

Läs hela artikeln på http://www.dn.se/nyheter/sverige/lagradet-sagar-nya-skollagen-1.1054248

Resultatet
är inte oväntat. Alliansregeringen har som regel kastat ur sig flera förslag och nya lagar, vilka i det flesta fall blivit mindre bra och skapat kaos.

Den borgliga alliansen har bevisat att man inte är kapabel till att leda ett land. Klyftorna i det svenska samhället har, under alliansens tid, växt och skapat större och fler orättvisor.

Marie Granlund, Socialdemokraternas Utbildningspolitiska talesperson, kommenterade, i slutet av 2009, den nya skollagen.

Granlund skrev då "Regeringen öppnar upp för ”frivilliga” avgifter i skolan. Det är helt fel. Det får inte bli mer vanligt att föräldrarna ska betala för olika aktiviteter i skolan." Detta är ännu ett steg för regeringen att öka klyftorna i samhället.

 

För att läsa Marie Granlunds kommentarer besök http://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/socialdemokratiska-riksdagsgruppen/marie-granlund1/nyheter/arkiv/200910/marie-granlund-s-kommenterar-den-nya-skollagen/


Gör om gör rätt!

Den 19 september har vi alla chansen att göra om och göra rätt. Den 19 september röstar vi rött, för ett rättvist samhälle, där ingen glöms bort!

Anton Holmgren

 


RSS 2.0