Behandling av skrivelse

Idag behandlas min och Antons skrivelse angående kunskapsöverföring kring Östersjön av regionförbundet. 

I skrivelsen föreslår vi att regionförbundet i samverkan med Oskarshamns kommun inbjuder ungdomar runt Östersjön för att delta och följa arbetet med hamnsaneringen i Oskarshamn.

För att läsa hela skrivelsen, se tidigare inlägg i bloggen.

Emma Nilsson

 


Behandling av skrivelse

Idag behandlas min och Antons skrivelse angående kunskapsöverföring kring Östersjön av regionförbundet. 

I skrivelsen föreslår vi att regionförbundet i samverkan med Oskarshamns kommun inbjuder ungdomar runt Östersjön för att delta och följa arbetet med hamnsaneringen i Oskarshamn.

För att läsa hela skrivelsen, se tidigare inlägg i bloggen.


Emma Nilsson

 


Det många väntat på

Igår inträffade något som många väntat på, Mona Sahlin meddelade sin avgång som partiordförande för socialdemokraterna. Hon tänker inte ställa upp för omval på extrakongressen som ska hållas i mars och ställer därmed sin riksdagsplats till förfogande.


Sahlins förtroende både hos sina egna partimedlemmar men även hos väljarna har sjunkigt. Att vara ledare för ett parti som befinner sig i en djup kris samtidigt som förtroendet ständigt minskar är ingen hållbar kombination. Det är svårt att stå ensam och försöka leda ett parti i kris, det krävs förtroende både från partimedlemmar men inte minst hos väljarna.


Sahlin framstod som en stark ledare under den senare delen av valrörelsen. Trots detta förlorade vi valet. Det spekuleras en hel del i hur Sahlins agerande att uppmana ledande politiker inom partiet att ställa sina platser till förfogande bidrog till ytterligare försämrat förtroende, hade Sahlin kunnat sitta kvar som partiordförande om hon inte gjort detta utspel? Hon hade troligen kunnat sitta kvar längre än vad som nu blev fallet, jag tror dock att en avgång ändå varit ett faktum även om det inträffat några månader senare.


Socialdemokraterna måste förändras för att kunna komma tillbaka till toppen igen. Jag tror att man måste få in nya krafter. En kombination med äldre erfarna och unga med nya perspektiv är ofta en bra blandning då man måste förnya innehållet i politiken utan att glömma bort grunden.


Sahlin kommer inte gå till historien som Sveriges första kvinnliga stadsminister, däremot blev hon den första kvinnliga partiordföranden för socialdemokraterna. Vi måste komma ihåg att Sahlin fick en stor uppgift då hon tog över partiordföranderollen efter Göran Persson, att ta över i opposition är inte det enklaste, att sedan alliansen var starka gjorde inte uppgiften lättare.


Frågan är vem som får uppgiften att återuppbygga det partiet som en gång i tiden var starkt, blir det en man eller en kvinna, ung eller gammal, det finns mycket att fundera över innan förslaget på ny partiordförande läggs fram.


Emma Nilsson

 


Satsa på ungdomarna

Ungdomsarbetslösheten verkar bestå och kommer troligen bli ett fortsatt bekymmer. Risken är få en konstant grupp som aldrig kommer in på arbetsmarknaden ökar.   

 

Vi socialdemokreter hade flera vallöften, där bland annat fler utbildningsplaster på högskola och universitet skulle skapas och fler praktikplatser och traineeprogram skulle bli verklighet. Med dessa åtgärder skulle vi kunna reducera ungdomsarbetslösheten, då praktikplatser och traineeprogram ofta leder till jobb.

 

Med fler platser på universitet och högskola skulle fler unga få en möjlighet till en högre utbildning och därigenom lättare få ett jobb.

Nu vann vi inte valet, vilket betyder att dessa vallöften inte kommer bli verklighet under de kommande fyra åren eftersom den borgliga regeringen i stort sätt driver en motsatt politik, där andra frågor är betydligt viktigare för de än just ungdomsfrågor.

 

Vi socialdemokreter tänker inte sluta kämpa för att alla grupper i samhället ska få en bättre livssituation bara för att vi befinner oss i motvind. Vi får inte glömma bort att vi fortfarande har makten i många av Sveriges kommuner och kan där föra en socialdemokratisk politik och driva frågor som bidrar till minskad ungdomsarbetslöshet även om det är svårare med en borgerlig regering.

 

Det går inte att dra ner resurserna för en generation samtidigt som man hoppas på att dessa ska kunna leda Sverige 10 år senare, den ekvationen går inte ihop.

Emma Nilsson


RSS 2.0