Vi vill se en förändring av systemet i a-kassan

Socialdemokterna vill tillsammans med miljöpartiet och vänstern höja taket i a-kassan om de vinner valet i september. Den högsta ersättningen ska då uppgå till 80% av inkomsten, detta blir verklighet för alla som tjänar upp till runt 30000 kr i månaden.

Idag är den högsta a-kassersättningen som man kan uppnå 78% av inkomsten och detta gäller bara upp till en inkomst på 26500 kr i månaden. Detta betyder i sin tur att man som högst bara kan få ut 650 kr om dagen.

Med detta a-kassesystem är det endast var tionde som får ersättning, detta betyder att nära hälften av alla de personer som är inskrivna i a-kasssan inte får någon ersättning (47%). Om man ska få ut någon ersättning måste man ha arbetet i sex månader och man måste ha arbetet minst 80 timmar varje månad. Innan a-kassesystemet blev förändrat av den nuvande regeringen räckte det med att man jobbade 70 timmar varje månad.

Det systemet som finns inom a-kassan idag gör att de som jobbar halvtid drabbas hårt. Konsekvenserna för dessa personerna kan bli förödande om de bara är borta från sin arbetsplats i en och två dagar, detta eftersom att de då blir helt utan ersättning.

Detta a-kassesytem tycker inte vi socialdemokrater är hållbart, alla männsikor ska ha rätt till ersättning och känna att det finns något att luta sog mot om de skulle förlora jobbet eller bli sjuka. 

Om vi socialdemokrter vinner valet i september kommer vi tillsammans med miljöpartiet och vänsterm göra en förändring av a-kassan, detta kommer ske i två steg. Först kommer man under 2011 höja dagsersättningen, detta kommer innebära att det högsta möjliga belopp per dag blir 930kr. Det andra steget kommer införas under 2012, då kommer man göra en yttligare en höjning av dagsersättningen till 950 kr och att avgiften för att vara med i a-kassan sänks till 80 kr i månaden.

Om man vill att denna förändrig ska bli verklighet ska man rösta på socialdemokrterna i nästa val!

Emma Nilsson

RSS 2.0