Partiledardebatt

Då var ännu en partiledardebatt över. En debatt som visade stora skillnader mellan blocken. Det fanns flera frågor som visade på skillnader, kanske inte minst jobbfrågan.

 

Oppositionen anklagade regeringen för att bedriva en alltför defensiv politik för att förhindra arbetslösheten. Regeringen har istället för att skapa arbeten lånat pengar för att sänka skatten för de rika. Reinfeldt lånar pengar för att sänka sin egen skatt!

 

Fredrik Reinfeldt var oväntat blek och hade inga riktiga förklaringar till sin misslyckade politik, utan anklagade de rödgröna för att inte ha lagt några gemensamma förslag.

 

Reinfeldt och övriga Alliansen klagade, rakt igenom debatten, på att de rödgröna inte lagt några gemensamma förslag. De rödgröna förklarade att de gemensamma förslagen kommer i april, men Reinfeldt klagade vidare i samma spår.

 

När skatter kom upp i programmet sa Alliansen att man skulle sänka skatten för pensionärerna, men man kunde inte lämna besked om hur mycket förens efter sommaren, men ändå i godtid till valet.

 

Jan Björklund flummade vidare med sin flumpolitik. Den såkallade flumskola existerar inte , däremot existerar flumpolitik och den kommer från högern.

 

Maud Olofsson hade en tuffkväll med kärnkraften som start, men hon lovade att låta partipiskan vina för omröstningen i riksdagen, om energiuppgörelsen, skulle man vinna.

 

Göran Hägglund skötte sitt jobb som statist utmärkt.

 

Peter Eriksson gjorde en starkdebatt och visade att Miljöpartiet inte bara har en stjärna, Maria Wetterstrand, utan att han också är att räkna med.

 

Lars Ohly gjorde också en bra debatt med extra plus i kanten för sina utläggningar om skolan, som fick Björklund att bli märkbart irriterad.

 

Mona Sahlin lyckades presentera inte bara rödgrönas politik utan över Socialdemokraternas politik. Sahlin speglade en trovärdighet och ett lugn, jag saknat i tidigare debatter.

 

 

Anton Holmgren


Vad vill borgarna då?

I tidigare inlägg kan man läsa om min och Emmas skrivelse till kommunstyrelsen. Borgarna var emot skrivelsen, vilket inte var speciellt förvånande, men vad har borgarna emot ungdomar? Varför ska ungdomar inte få hjälp in på arbetsmarknaden?

Vill de borgliga partierna att ungdomar i Oskarshamn ska gå arbetslösa eller vad har man egentligen för tankar? Det vore intressant om borgliga kunde komma med några idéer själva.

Anton Holmgren


Då var våran skrivelse behandlad av ks

Idag behandlades min och Antons skrivelse rörande arbetslösheten i kommunstyrelsen (ks), den skickades vidare
med synpunkter från kommunen till regionförbundets hearing den 11 februari. Borgarna var emot, vilket inte precis var någon överraskning.

Emma Nilsson & Anton Holmgren


Låt inte regeringen lura Gotland om färjetrafiken

Nu håller regeringen på att lura Gotland om färjetrafiken. Förslaget att föra över ansvaret till Gotland samtidigt som man säger att villkoren ska ses över kommer att innebära att gotlänningarna själva tids nog får ta ansvaret att begränsa trafiken till en hamn.

Det måste vara självklart att staten tar sitt ansvar för trafiken och inte överlåter till andra att plågas när pengarna är slut.

För Oskarshamns del gäller både att hålla i trafiken och framför allt se till att vi får färjetrafik till andra sidan Östersjön och då samordnas med Gotlandstrafiken.

För att resandet ska öka behöver vi dessutom koppla samman Gotlandstrafiken med bättre kollektivtrafik och då gäller det att öppna tågtrafik till Nässjö/Jönköping/Göteborg samt buss 310 till Växjö går direkt och därmed snabbare. Det är nog möjligt att komma nere till 1.50.

Emma Nilsson


Skrivelse till ks gällande ungdomsarbetslösheten

Nu på tisdag kommer min och Antons skrivelse gällande arbetslösheten att behandlas av kommunstyrelsen. Vår förhoppning är att den skickas vidare till regionförbundets hearing den 11 februari. Nu gäller det att man tar denna fråga på allvar.  

Emma Nilsson


Centerpartiet visar färg!

Annie Johansson har för Centerpartiets räkning presenterat en utveckling av regeringens förslag gällande valfrihet med arbetsförmedlingen.

Centerpartiet vill privatisera arbetsförmedlingen och att det bara ska finnas privata arbetsförmedlare, som den arbetslösa ska välja på.

 

”Den privata aktören får halva jobbpengen när den har fixat ett jobb till den arbetslöse. Sedan får aktören den resterande halva jobbpengen efter ett år, om den arbetssökande då är i arbete, säger riksdagsledamoten Annie Johansson (C)” Källa: http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3388153

 

Tycker hela upplägget påminner om jobbcoacherna, som blev ett ända stort fiasko. Centerpartiet visar återigen att dem inte är regeringsdugliga och inte kan ta ansvar.

 

Sverige måste ha en fungerande arbetsförmedling med klara direktiv och en kvalitetsförsäkring. När man söker jobb ska man vara garanterad kvalificerad personal och kvalitet. Arbetsförmedlingen ska inte vara vinstdrivande utan ha människors väg till jobbet som mål.

 

Anton Holmgren


Rapport från Lupp konferens!

Idag den 14 januari har jag och Emma varit på konferens och fått en första analys av Luppen. Lupp står för Lokal Uppföljning av Ungdomspolitik.

 

Konferensen var anordnad av regionförbundet i Kalmar län, som tillsammans med kommunerna genomfört en gemensam Lupp.

 

Mats Trondman från Linnéuniversitet är den som har analyserat luppenkäterna. Trondman gav en fantastisk föreläsning om resultatet. Han började med att prata om ungdomars tankar kring att flytta. Trondman visade statistik på ungdomars flyttningsbenägenhet. Av ungdomarna i Kalmar län vill ca 70 % flytta, de framgår dock om dem vill flytta från regionen.

 

Motiven för att flytta är;

Arbete

Utbildning

Vänner & Kärlek

Nyfikenhet

 

Störst del av de tillfrågade hade angett arbete, som motiv för att flytta. Utbildningar, vänner och kärlekar är också något som lockar ungdomar.

 

Motiven för att flytta tillbaka är;

Närhet till familj/släkt

Arbete

Vänner & Kärlek

Bra uppväxtmiljö för barn

Utbildning

Bostad

 

Störst del av de tillfrågade angav närheten till sin familj och släkt som den största orsaken till att flytta tillbaka i ett senare stadium i livet.

 

Trondman gav också en snabb analys av årskurs 8:as luppenkät, alla kommuner fick feedback.


Analysen av Oskarshamn enligt år 8;

+ Bra föreningsidrott

+ Många spelar instrument

+ Få rökare

+ Eleverna har bra matvanor

+ Skolorna har bra antimobbning

 

- Hjälper till väldigt lite hemma

- Lågt relationskapital i skolan mellan elever och lärare

 

Nu återstår det för kommunen att ta med sig svaren hem och skapa åtgärder för att förbättra det som kommunen är bra på men även det kommunen är mindre bra på.

 


Den 9 april är det slutkonferens i Oskarshamn och då är hela analysen klar och ska presenteras. Alla samarbetskommuner ska presentera tre saker, som man är bra på och tre saker man ska bli bättre på.

 

Anton Holmgren


Krav på partidistriktet om ett ungdomspolitiskt program

Partiet behöver ett ungdomspolitiskt program till valet

Nu närmar sig valrörelsen och det kommer vara av stor betydelse hur partiet skapar sin profil till inte minst ungdomsgrupperna. Vi får hoppas partiet kraftsamlar och även får unga företrädare på våra listor.

Regionförbundet planerar att i april ta fram ett ungdomspolitiskt program som ett resultat att LUPP-arbetet. Jag tycker att partiet ska gå steget före och vid distriktskongressen i mars arbeta och anta ett ungdomspolitiskt program.


För min del vill jag framföra följande punkter

-         Ungdomar måste få rätten till jobb/Kampen mot arbetslösheten bland
          ungdomar
-         Spetsa miljöfrågorna i länet
-         Bättre kollektivtrafik/Inför ett sommarkort för ungdomar som gäller i hela 
          landet
-         Utveckla ungdomsmottagningar
-         Skol/utbildningsfrågor


Emma Nilsson

 


Brev till företagare i Oskarshamn

Vi behöver din hjälp för att ge stöd till arbetslösa ungdomar i Oskarshamn
 
Jag skriver till dig för vi behöver din hjälp som en hjälpande hand/stödperson till arbetslösa ungdomar. Allt för många ungdomar går i dag arbetslösa
i Oskarshamn. Jag är en av dom ungdomar som försöker hjälpa till så dom ungdomar som själv vill kan få en stödperson som kan ge goda råd och
stimulera ungdomarna till olika insatser. Det är av särskild vikt att du har en omfattande erfarenhet av arbetslivet.
Om du anmäler ditt intresse att medverka så kommer du kunna välja mellan olika personer så vi hamnar rätt i intresse osv.
Skicka med vändande mail eller så kan du ringa mig.
Själv går jag på högskolan i Kalmar men bor kvar i Oskarshamns kommun. Vi ska ju bli fler inte färre.
 
Med hälsningar
Emma Nilsson
 

Lupp-konferens den 14 januari


På torsdag är det dags för lupp-konferensen i Västervik. Det ska bli spännade att se vad som kommer att hända under denna dag. Jag och Anton Holmgren har även fått i uppdrag att skriva ett förslag till ett ungdomspolitikt program för Socialdemokraterna i Oskarshamn.

Emma Nilsson

Det vi lovar genomför vi!

Av de 30 vallöftena som gavs innan valet 2006 är 22 vallöften genomförda och ytterligare 4 är på gång att genomföras.

Direkt efter valsegern 2006 genomfördes ett vallöfte:

·      Vi ska avsätta pengar till alla skolor utanför centralorten för resekostnader till nya sportanläggningen minst en gång per termin.

 

Ett vallöfte som inte infriats än är:

·      Vi ska omvandla inre hamnen till ett attraktivt område för företagande och boende, rekreation, förströelse och strandpromenad.

 

De tre viktigaste vallöftena enligt mig är:

·      Vi ska satsa på lärlingsutbildningar för våra ungdomar i samarbete med skola, näringsliv och arbetsförmedlingen.

·      Vi ska anvisa pengar till ungdomsrådet som är öronmärkta för aktiviteter som ungdomar genomför för ungdomar.

·      Vi vill att NOVA bygger en tillämpad Forsknings- och Utvecklingsmiljö för utveckling av arbetsliv/näringsliv i kommunen.


Alla dessa tre vallöften utvecklar Oskarshamn. Ungdomar får bestämma vad det vill ha för aktiviteter utöver de som kommunen tillhandahåller.

 

Vallöftena ökar möjligheterna för människor att vara individer och att få välja vad som passar dem bäst. Vissa människor vill bygga, måla eller köra lastbil samtidigt som andra vill studera biologi, språk eller något annat.

 

Anton Holmgren


Tankar kring Jan R Anderssons insändare "hindra ungdomsbrottsligheten"

Det bästa sättet att minska ungdomsbrottsligheten är att ge ungdomar jobb. Jobben bidrar till att ungdomarna kommer in i samhället och stängs inte ute.

Genom att ungdomarna får jobb minskar den psykiska ohälsan samt brottsligheten som idag kräver stora samhällsinsatser. 

I samband med att arbetslösheten stiger och att inga åtgärder görs från samhällets sida, kan man inte förvänta sig att brotten minskar utan snarare kommer man få se en ökning om inga insatser görs!

Den borgliga regeringen har inte precis gynnar arbetsmarknaden för ungdomar. Deras strategi är nu att prioritera skatteavdragen, vilket inte ger någon effekt på sysselsättningen. Detta är ingen åtgärd som kommer leda till minskad arbetslöshet.

Emma Nilsson

Insändaren går att hitta i Oskarshamns tidningen (5/1)

Ungdomsarbetslöshet

Låt inte ungdomarna bli förlorarna

Arbetslösheten når nya rekordnivåer i Sverige och det är ungdomarna som drabbas värst. Antalet unga arbetslösa i Sverige har mer än fördubblats det senaste året. Ungdomarna i Kalmar län är hårt drabbade och risken är att situationen kommer att bli ännu värre.

 

I den här rapporten redovisas ett antal förslag, ett slags program, för att minska ungdomsarbetslösheten. Genom dessa förslag skulle ungdomar kunna känna hopp inför framtiden. En bärande tanke är att kommunerna – som verkar närmast ungdomarna – ska ha den ledande rollen för att skapa förutsättningar för minskad ungdomsarbetslöshet. Hade kommunerna delar av den statliga arbetsmarknadspolitiken till sitt förfogande skulle mycket kunna åstadkommas.

 

Ungdomar är på flera sätt mer sårbara för arbetslöshet än andra grupper. Ekonomisk sårbarhet, kompetenstapp och bortsorteringseffekter drabbar unga hårt vid arbetslöshet. Den ekonomiska sårbarheten hos ungdomar vid arbetslöshet beror på att unga ofta står utanför a-kassesystemet eftersom de inte har arbetat den tid som krävs för att arbetslöshetsersättning skallutgå.

 

Som en följd av detta har kommunernas kostnader för socialbidrag till unga ökat för hushåll i åldersgruppen 16-24 år. Kommunerna gör bedömningen att ökningen i år blir cirka 35 procent för denna grupp.

 

Tid för nya idéer! Ungdomsarbetslösheten kostar samhället enorma resurser. Som berörts ovan innebär ungdomsarbetslösheten att kommunernas kostnad för socialbidrag nu ökar dramatiskt. Utöver detta ökar statens kostnader för arbetslöshetsersättning och hushållens konsumtion påverkas negativt. Utöver detta är bekämpandet av ungdomsarbetslösheten en viktig del i arbetet med att förebygga brottslighet och psykisk ohälsa som även tar stora samhällsresurser i anspråk.

 

Vi föreslår:

Att kommunerna i länet förbinder sig att avsätta egna extra riktade resurser för att bekämpa ungdomsarbetslösheten, bland annat att införa utbildningsvikariat för ungdomar medan äldre vidareutbildar sig.

 

Att alla kommuner satsar på offentliga sommarjobb för ungdomar 2010.

 

Besök hemsidan för att läsa hela rapporten!

Unga Socialdemokrater har även skickat rapporten till Kommunstyrelsen och uppmanat dem till att skicka vidare den till regionförbundets hearing den 11 februari.

 

Anton Holmgren & Emma Nilsson

 

 

 


Pressträff!

Måndag, den 4 januari har jag och Emma bjudit in pressen för att presentera vår rapport angående ungdomsarbeteslöshet. Om allt går enligt planerna kommer ni om några dagar kunna läsa om detta i tidningen.

Rapporten i sin helhet kommer också finnas att läsa på hemsidan om några dagar.



/ Anton Holmgren

RSS 2.0