Nu gäller det

Imorgon avgörs det vilket håll som Sverige ska gå åt. Jag hoppas verkligen på regeringsskifte. Jag vill ha ett Sverige där alla kan känna sig trygga oavsett livssituation. Om man behöver stöd från samhället i vissa skeden i livet ska man få det.

 

Jag tycker det är självklart att tex; cancersjuka personer ska få sjukersättning och slippa oroa sig för att ekonomin. Det är viktigt att sjuka personer kan fokusera på att bli bättre och få rehabilitering för att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Bara för att man blir fattig blir man inte fortare frisk, snarare tvärtom.

 

Moderaterna har ändrat sjukförsäkringen under sin tid vid makten, vilket har bidragit till att personer som är riktigt sjuka blir utförsäkrade och tvingas söka socialbidrag för att klara av sin ekonomi.

 

Annica Holmquist är en kvinna som dabbades av akromegali och klarade inte längre av att jobba. Trots läkarutlåtande om att hennes sjukdom gjorde det omöjligt för henne att fortsätta jobba utförsäkrades hon och fick därmed inte längre någon sjukersättning. Då hon sökte socialbidraget fick hon krav på att sälja sin lägenhet.  

 

Bara för att man blir sjuk ska man inte stängas ute ur samhället och tvingas ge upp sitt liv. Vi socialdemokrater vill ha ett samhälle där man får vara sjukskriven till man blir frisk och då återgå till arbetet. Man ska inte tvingas leva i ovisshet och ekonomiska svårigheter bara för man råkar bli sjuk. Vi vill bygga ett samhälle där alla känner sig delaktiga och behövda. Att utförsäkra sjuka personer bidrar inte till att fler personer återkommer till jobbet utan fler stängs istället ute från samhället.

 

Vi unga är en annan grupp i samhället som moderaterna inte satsar på, vi socialdemokrater ska införa fler utbildningsplatser på högskola/universitet och komvux för att fler ska få möjlighet till en högre utbildning. Vi ska också bygga fler hyresrätter med en hyra som ligger i nivå med studenternas ekonomi för att göra det lättare för studenter att få en bostad.

 

Vi ska även ta bort aktivitetsförbudet på arbetsförmedlingen, man ska få insatser från dag 1 och inte behöva vänta 3 månader får att insatser ska göras.

 

Det är också viktigt att bekämpa ungdomsarbetslösheten, som idag är alldeles för hög. Medan Reinfeldt beskriver ungdomsarbetslösheten som en synvilla vet vi socialdemokrater att ungdomsarbetslösheten är verklig och kräver aktiva insatser. Det behövs fler praktik och tranieeprogram för att få fler unga ska bli attraktiva på arbetsmarknaden, regeringens passivitet kommer inte lösa problemet.

 

Det är nog som Thomas Bodström säger: Sällan har så få gjort så många illa…..

 

Emma Nilsson

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0