ÄNTLIGEN

Nu ska elever få möjlighet att överklaga slutbetyget från 9 men även kursbetygen från Gymnasiet.

 

Betygen avgör på sätt och vis elevens framtid eftersom betygen bestämmer vilken utbildning man kan bli antagen till både när det gäller gymnasiet och högskolan/universitet. Att inte komma in på en utbildning för att betyget/betygen är felaktiga kan förstöra individers framtid och drömmar.

 

Då läraren sätter betyg genomförs en myndighetsutövning. I vanliga fall kan en myndighetsutövning överklagas, det borde därför också vara rimligt för elever att överklaga betygssättningen.

 

Enligt den nya skollagen som börjar gälla nästa år blir läraren tvungen att ändra betyget om det anses vara felaktigt. Här föreslår den statliga utredningen att ett tillägg borde göras, där eleven kan vända sig till rektorn om läraren inte anser att en betygsändring bör göras.

 

Rektorn får då ta hänsyn till hur eleven har presterat grundat på prov, arbeten och de anteckningar som läraren gör under undervisningstiden. Rektorn får sedan ta ställning till om betyget motsvarar kursplanens förväntningar. Det är dock inte möjligt för rektorn att ge ett sämre betyg.

Eftersom rektorn befinner sig i samma organisation som läraren tycker jag att en oberoende person istället bör avgöra ärendet, eftersom han/hon då kan ge en mer opartisk bedömning.

 

Att som elev få möjlighet att överklaga sitt betyg tycker jag är en rättighet, idag förekommer det att elever får orättvisa betyg och att då som elev kunna överklaga och kanske få betyget ändrat ett bra alternativ.

 

Det kan också förekomma att läraren och elevens relation har inverkan på betygssättningen. Att få möjligheten som elev att kunna överklaga sina betyg kommer troligen leda till att lärare känner en större press över betygssättningen. Vilket kan leda till att flera elever får ett mer rättvist betyg, då kommer troligen färre elever överklaga sina betyg om det redan från början är rättvist.

 

Emma Nilsson

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0