Alliansen förstör trygghetssystemen

För att klara sig i det samhället som alliansen under de gångna fyra åren har byggt upp måste man vara frisk men också ha ett fast jobb. Om man faller utanför denna ram befinner man sig i osäkerhet eftersom regeringen försämrar trygghetssystemen.

Enligt alliansen bidrar Klyftor o stora skillnader mellan människor att de utvecklas och gör Sverige bättre, tryggheten har ingen betydelse. Folk som inte kan jobba pga. sjukdom kallas för fifflare eller arbetsskygga.


Det är inte bara alliansens skattepolitik som gör mig upprörd utan även deras system att behandla arbetslösa kan göra mig frustrerad. Alliansen har nämligen ändrat reglerna för att man ska kunna få socialbidrag. Nu måste man söka jobb i hela Sverige men detta tycker tydligen inte alliansen räcker. Man ska även tvingas söka jobb som man inte har behörighet till.


Hur motiverade är det att söka tillexempel en tjänst som biolog även om man saknar utbildningen bara för man måste? Jag förstår inte hur alliansen kan tycka att detta system fungerar bra, är det inte bättre att människor får koncentrera sig på att söka jobb som det finns en realistisk chans att få?


Att tvingas ta ett jobb i en annan del av Sverige innebär att man måste bryta upp sitt liv och lämna den trygghet som man byggt upp i den stad som man kanske har levt i hela sitt liv bara för att få ett jobb. Ska ens barn behöva slitas bort från tryggheten och lämna skola och kompisar bara för att ens förälder måste flytta till en annan del av Sverige för att jobba?


En del som aldrig drabbas av detta kanske inte ser det som någon stor sak, det är väl bara att flytta. Ni kommer
säkert hitta ett nytt hus som är lika fint som det gamla, ni kommer få nya vänner och barnen kommer älska sin nya skola och sina nya kompisar. Det handlar i grund och botten inte om det, utan om rättigheten att ha någon slags inflytande över sitt liv. Att kunna påverka var man vill bo, att inte behöva oroa sig för morgondagen.

Idag lever vi i ett annat samhälle där den nuvarande regeringen har förstört trygghetssystemen, vilket har bidragit till att många människor lever i rädsla över vad som kommer hända inom den närmaste framtiden. Kommer jag få ha kvar jobbet? Om jag blir arbetslös kommer jag då få ett jobb i samma kommun/län eller kommer jag bli tvungen att ge upp allt och flytta bara för att få ett jobb?


Vi socialdemokrater vill inte ha ett samhälle där människor tvingas leva i ovisshet och känna sig otrygga, för oss är trygghet viktigt både för den enskilde individen men även för samhället i stort, utan trygghet kan man inte bygga ett fungerade samhälle.


Emma Nilsson

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0