Tankar efter valet

Det var ett tag sen jag skrev på bloggen och min målsättning är att blogga även nu efter valet.

 

Nu efter valet har flera olika profiler analyserat valresultatet och det är inget jag tänker göra här på bloggen. Jag låter istället den tillsatta specialgruppen analysera rikspolitiken och riksdagsvalet.

 

Lokalt är jag glad över valresultatet. Jag är glad över flera orsaker, Socialdemokraterna ökar, flera nya ledamöter födda på 80- och 90-talet samt att jag fick förtroendet att ta plats i kommunfullmäktige. Den kommande mandatperioden kommer ungdomarna ha många kandidater i kommunfullmäktige, som kan driva viktiga frågor för ungdomar.

 

Det är svårt att skriva ett inlägg utan att ge en känga till Alliansen. Alliansen är precis som ett litet barn, som båda vill ha och äta kakan. Idag har det kommit flera rapporter angående talmannen i riksdagen. Alliansen har lanserat den sittande talmannen, Per Westerberg, som sin kandidat. De rödgröna har lanserat Kent Härstedt som sin kandidat, han är känd som fd ordförande i Unicef.

 

Det som gör mig irriterad på Alliansen är att Kristdemokraten Stefan Attefall och Centerpartisten Staffan Danielsson nu anklagar rödgröna för att göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Alliansen menar alltså att oppositionen inte ska få driva någon oppositionspolitik utan stötta Alliansen i alla frågor, det är inte vad vi lovat väljarna.

 

Jag vill påstå att det är Alliansen fel att Sverigedemokraterna har fått en vågmästarroll i riskdagen, man har från Alliansen enbart kommit med ett förslag och det är att de Rödgröna ska sluta föra oppositionspolitik. Faktum är det att Alliansen är oansvariga och kommer göra uppgörelser med Sverigedemokraterna precis som man gjorde vissa uppgörelser med Ny demokrati under perioden 91-94.

 

Om statsministern kunde ta sitt ansvar och presentera några som helst tankar och idéer istället för att sitta instängd på ett rum, skulle det politiska läget bli betydligt klarare. Fredrik Reinfeldt kan inte längre fly undan sitt ansvar, som statsminister.

 

Nu ska jag inte klaga mer på regering innan det kommer flera ansvarslösa uttalanden.

 

Anton Holmgren


Kommentarer
Postat av: Tomas Andersson

"Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande – aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång! Och det gäller också passivt inflytande."



Passivt?

2010-10-01 @ 21:42:02
Postat av: Anton Holmgren

Detta politiska läget är Alliansens fel, då man skapar en minoritetsregering. Socialdemokraterna kan inte sluta att föra en oppositionspolitik. Ska all oppositionspolitik föras av Sverigedemokraterna?



Alliansen kan inte räkna med att man kan skapa en minoritetsregering och sen att de Rödgröna ska stötta alla regeringsförslag. Vi Socialdemokrater kommer inte rösta för Alliansens omänskliga politik och det har vi varit tydliga med innan valet.



Vi Rödgröna ville ha en bredare uppgörelse, men Fredrik Reinfeldt har inte bjudit in till någon sådan uppgörelse utan gömt sig på sitt kontor.

2010-10-01 @ 22:03:57
URL: http://usio.blogg.se/
Postat av: Tomas Andersson

"Vi Rödgröna ville ha en bredare uppgörelse,"



Vill ni? Vad var det Wetterstrand sa?



"Vår bedömning är att vi inte har fått mandat att inleda några förhandlingar med alliansen vare sig om att bilda en regering eller inleda ett närmare samarbete"



Har SAP och V mandat att samarbeta med regeringen?



Resonemanget hänger inte ihop.....vi är inte intresserade av att samarbeta och vi skall inte erhålla passivt stöd av SD.

2010-10-01 @ 22:32:43
Postat av: Anton Holmgren

Vi sa under hela valrörelsen att om vi blev största block, men utan att nå majoritet, så skulle vi bjuda in Folkpartiet och Centerpartiet till förhandlingar.



Visst stämmer det att Maria Wetterstrand gjorde det uttalandet, men Folkpartiet har genom Nyamko Sabuni, varit öppna med att det inte anses lämpligt att Miljöpartiet ska ingå i en Alliansregering. Det har inte kommit någon formell inbjudan till regeringssamarbete, utan Alliansen vill bara att oppositionen ska sluta driva en egen politik.



Vi har sagt nej till att sluta driva en oppositionspolitik bara för att Alliansen vill ha en minoritetsregering.

2010-10-01 @ 22:41:57
URL: http://usio.blogg.se/
Postat av: Magnus Larsson

Tomas har rätt i sitt resonemang. Samtidigt så glömmer du bort Anton att statsministern har fört samtal med både Mp och S. Vad som har sagts i dessa samtal kan ingen av oss veta men att dom har förts är däremot bekräftat.



Sedan är det väldigt lätt att sitta i opposition och bara skylla på sittande majoritet. Innan valet så var BÄGGE blocken överens om att det block som är störst i valet ska bilda regering, nu kan ni inte komma och klaga på att Alliansen vill bilda en regring. Väljarna har ändå varit ganska tydliga tycker jag. Alliansen har fått väljarnas förtroende att bilda regering, ett förtroende som är betydligt större nu än i förra valet.



Med utgångspunkt i det uttalande som bägge sidor gjorde innan valet, (att det block som är störst ska bilda regering) så borde dom rödgröna i detta läge avstå från att pressentera en motkandidat till talmansposten och likaså till statsministerposten. Därmed inte sagt att dom måste sitta och rösta på en allianspolitiker utan dom kan avstå.



När vi sedan kommer till enskilda sakfrågor så får det naturligtvis bli förhandlingar mellan blocken, och naturligtvis ska dom rödgröna bedriva en oppositionspolitik, däremot så tror jag att en bred majoritet som skulle innehålla alla dom rödgröna skulle vara mycket olycklig eftersom vi då skulle göra SD till det enda oppositionspartiet och det tror jag skulle gynna dom.



Att enbart skylla det nuvarande politiska läget på alliansen tycker jag är att sjunka till en sandlåde nivå, nu är det viktigare än någonsin att alla demokratiska partier ställer upp och tar ansvar för Sverige, och jag tycker verkligen inte att dom rödgröna har gjort allt för mycket i den fråga så här långt.

2010-10-01 @ 22:53:32
Postat av: Anton Holmgren

Jag bara väntade på att du skulle kommentera Magnus.



Jag klagar inte på att Alliansen vill bilda regering, utan på vilket sätt man gör det. Vi sa att det block som är störst skulle få chansen att skapa regering, men vi var tydliga med att vi ville se en majoritetsregering.



Angående talmannen, så har vi alltid haft den ståndpunkt att talmannen ska komma från det största partiet och det står vi fast vid. Sen är det en tydlig markering emot vad som väntar under hela mandatperioden om man har en minoritetsregering.



Nu är det väl tydligt att vi har givit upp angående att bilda regering och vi väntar på att Fredrik Reinfeldt ska presentera sin regeringsförklaring.



Men Alliansen är ju inte överens om att de Rödgröna ska få bedriva en oppositionspolitik, utan vi har ju kritiserats för att göra det.



Vad vill du att vi ska göra när Reinfeldt har låst in sig på sitt rum? Alla väntar ju på regeringsförklaringen, så man vet vad som väntar. Vi har ju inte gjort något annorlunda efter detta val än efter förra valet. Vår åsikt är att det största partiet ska ha talmannen och därför har vi nominerat en talman.

2010-10-01 @ 23:27:28
URL: http://usio.blogg.se/
Postat av: Magnus Larsson

Tycker ändå att det är konstigt att det just nu är så viktigt med en majoritetsregering när Socialdemokraterna har bildat minoritetsregeringar ganska många gånger. Faktum är att det är endast ett fåtal av dom regeringar som suttit i Sverige sedan vi fick allmän rösträtt som har varit majoritetsregeringar. Är inte helt säker på detta men jag tror faktiskt att S aldrig har bildat en majoritets regering, men rätta mig gärna om jag har fel. Däremot vet jag att att dom flest borgerliga regeringar har varit majoritetsregeringar med ett par undantag, Ola Ullstens regering i slutet på 70-talet och Bildt-regeringen 91-94, är dom två som jag kan komma på som inte har varit majoritetsregeringar, kan kanske finnas någon till.



Som jag sa tidigare så ska ni naturligtvis bedriva en oppositionspolitik men det måste ske med ansvar. Det går inte att göra som Mp för att ta ett exempel och gå ut och säga "att det har vi inte fått mandat för", när frågan om sammarbete dök upp.



Jag vidhåller det jag skrev tidigare om dom "breda lösningarna", dessa går säker att hitta i vissa frågor men inte för att bilda en regering.



När det gäller talmansposten så håller jag inte riktigt med dig, jag anser att det är en post som ska tillsättas av majoriteten på precis samma sätt som att ordföranden i KF är ifrån majoriteten.



Med risk för att verka tjatig, statsministern har fört diskusioner med representanter för dom rödgröna, vad som har sagts i dessa diskusiner vet som sagt varken du eller jag. Att Reinfeldt sedan väljer att vara tyst i media tycker jag är helt lysande och något som fler politiker skulle behöva lära sig utav. Det finns ingen anledning till att gå ut och spekulera i media innan alting är klart. Man gjorde på samma sätt efter förra valet och ingenting kom ut i media då heller utan det vara bara spekulationer ifrån media. Jag tycker att det är helt rätt arbetsmetod.



Den springande punkten här är ändå att ni nu ger SD ett inflytande, ett inflytande som Mona Shalin klart och tydligt gått ut och lovat att ni inte skulle ge dom, nu ser vi hur mycket det löftet var värt.

2010-10-02 @ 23:17:04
Postat av: Anton Holmgren

Jag hade inte haft något emot att alliansen bildat minoritetsregering om man då inte hade varit beroende av ett främlingsfientligt parti.



Du klagar på Miljöpartiet, men Folkpartiet har sagt att man inte vill ingå i ett samarbete med Miljöpartiet.



Fast diskussionen om talmannen var uppe förra gången också. Vi Socialdemokrater var tydliga med att talmannen skall tillhöra det största partiet. Vi sa det vid förra valet av talman och vi säger det nu med.



Han har fört diskussioner, men som jag tidigare sa, väntar alla fortfarande på att han ska komma med en regeringsförklaring. Utan en regeringsförklaring vet inte oppositionen vad Fredrik Reinfeldt har tänkt att göra med den politiska situationen i riksdagen.



Det du och Alliansen begär är att oppositionen ska sluta driva en oppositionspolitik. Oppositionen måste få lägga förslag i riksdagen och det politiska läget är sådant att Sverigedemokraterna, då kan fälla regeringen.



Om Alliansen hade skapat en majoritetsregering hade detta problemet inte varit aktuellt. Vi tackade nej till att bilda regering eftersom vi inte ville göra detta med stöd av Sverigedemokraterna.



Vi Socialdemokrater och vi Rödgröna vägrar att låta Sverigedemokraterna få inflytande över vilken politik vi ska föra. Vi kommer att lägga förslag, vilka vi anser är bäst för Sverige. I dessa situationer får Sverigedemokraterna ett avgörande, men Fredrik Reinfeldt kan hindra det genom att göra breda politiska uppgörelser.

2010-10-02 @ 23:58:20
URL: http://antonholmgren.blogspot.com
Postat av: Magnus Larsson

Men Anton, när har jag eller någon annan ifrån alliansen sagt att ni inte får bedriva oppositionspolitik?



För tredje gången skriver jag nu att ni FÅR och SKA bedriva en oppositionspolitik, bara den innebär att ni också gemensamt med alliansen tar ansvar för Sverige och den parlamentariska situationen som råder.



Alliansen kommer heller aldrig att göra sig beroende av ett främlingsfientligt parti. I det "dagliga" riksdagsarbetet så måste SAMTLIGA demokratiska partier nu ta sitt ansvar och försöka att komma fram till ansvarsfullt tagna beslut som gör att SD inte får inflytande i vissa frågor.

I övrigt så fungerar det ju så att alliansen har majoritet i riksdagen så länge inte ni söker stöd hos SD.



När det gäller talmannen så har vi uppenbart olika uppfattningar om vilket block som ska ha den posten, det största eller det minsta. Nu kommer det tyvärr att bli så att det är SD som kommer att avgöra vilket är oerhört beklagligt.



Du fortsätter att prata om majoritetsregering, det är bara att inse att detta ganska omgående blev en omöjlighet. Reinfeldt bjöd redan på valnatten in MP som lika omgående gav statsministern kalla handen.

Eftersom ni i dom rödgröna började att begära att det skulle vara "breda lösningar" som i så fall kunde innehålla 5-7 partier i en regering så blev det ganska klart och tydligt att det aldrig skulle bli en majoritetsregering.



Sedan måste jag ändå att rätta ett fakta fel hos dig, ni avstod aldrig ifrån att bilda en regering eftersom ni helt enkelt aldrig fick frågan.

2010-10-03 @ 19:56:28
Postat av: Anton Holmgren

Men genom att ni säger att vi inte ska lägga motförslag mot regeringen, ber ni oss ju att sluta föra en oppositionspolitik. Talmannen är bara en av alla frågor där Alliansen och Rödgröna inte kommer tycka lika.



Nu är det ju så att vi kan inte hindra Sverigedemokraterna från att rösta på ett förslag vi lägger. Om vi Socialdemokrater lägger ett eget förslag kan vi ju aldrig förbjuda Sverigedemokraterna att rösta för vårt förslag. Med det i bakhuvudet fortsätter vi att driva vår politik och struntar i vad Sverigedemokraterna tycker, vi anpassar inte vår politik efter Sverigedemokraterna.



Angående talmannen anser vi att den ska tillhöra det största partiet inte största blocket.



Jag ser inte heller någon öppning i att bilda majoritetsregering i det läget som har blivit nu. Men Reinfeldt kan ju fortfarande göra breda uppgörelser utan att ha en majoritetsregering. Alliansen får helt enkelt bjuda in rödgröna partier och försöka medla. Det var väl tänkt så i asylpolitiken tyckte jag Miljöpartiet sa.



Fast eftersom att Alliansen inte har egen majoritet, så kunde vi Rödgröna rent tekniskt ha skapat en majoritetsregering med Sverigedemokraterna. Vi ville dock inte skapa en sådan regering och därför avstod vi. Bara för att vi inte har fått frågan formellt, betyder det ju inte att vi inte avstod något.

2010-10-03 @ 20:23:43
URL: http://antonholmgren.blogspot.com
Postat av: Magnus Larsson

För att svara på det sista först. Både och, ni hade kunnnat fälla regeringen och sedan fått frågan om att bilda en regering, så avstått har ni inte men ni kan säga att ni kommer att avstå från att bilda en regering med stöd av SD ifall den sittande regeringen skulle falla.



När det gäller atlmannen så ser vi helt enkelt olika på frågan och det är ju just den frågan diskusionen egentligen handlar om. Utifrån min och alliansens ståndpunkt så anser vi ju att den ska tillfalla oss eftersom det är vi som bildar den styrande majoriteten och därför anser jag att ni inte skulle lägga ett motförslag för att inte ge SD inflytande i frågan. Utifrån er ståndpunkt gör ni ju rätt trots att jag tycker att det är beklagligt att beslutet då hamnar i SD:s händer. Detta tycker jag inte alls hänger ihop med att föra en oppositionspolitik eller inte.



Som sagt, en majoritetsregering otänkbart, det kommer helt enkelt inte att bli någon sådan. Däremot är jag övertygad om att det kommer att ske uppgörelser över blockgränserna i enskilda frågor och det är ett måste för att inte ge SD makt. Däremot så tycker jag att det borde ligga i bägge blockens intressen att se till att det inte händer och att det inte bara är alliansen som måste dansa efter dom rödgrönas pipa utan att det få bli lite "ge och ta", det är det jag menar med att SAMTLIGA partier måste ta sitt ansvar när nu det parlamentariska läget ser ut som det gör.



2010-10-03 @ 23:55:14
Postat av: Anton Holmgren

Okej Magnus, bortsett ifrån böjningen av avstå verkar vi ju överens nu. Detta är nog så långt vi kommer, det är väl därför vi är med i olika partiet skulle jag tro.



Visst ska det ligga i båda blockens intresse, men det måste ändå vara regeringens sak att bjuda in övriga partiet eftersom det är ni som vill få igenom era förslag. Känns som om det blir lite konstigt om vi bjuder in er för att diskutera förslag vi inte vet om.



2010-10-04 @ 00:02:08
URL: http://antonholmgren.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0